Proiectul de ordonanta de urgenta care vizeaza modificarea Codului fiscal este parcurs, miercuri, in prima lectura in sedinta de Guvern, iar ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a anuntat ca acesta prevede deduceri pentru salariatii tineri si cei cu copii.
"Practic, ajustarea fiscala pe care o propunem prevede, pe de o parte, protejarea cetatenilor Romaniei care au statutul de salariati si au veniturile pana la 4.500 de lei si in acest scop avem o serie de deduceri si pentru salariatii care au in intretinere alte persoane, inclusiv copii, dar mai ales pentru salariatii tineri de pana la 26 de ani. Cu titlu de noutate, se introduce o deducere de 15% din impozit pentru a creste, pana la urma, si gradul de ocupare in randul tinerilor, unde inregistram un somaj de natura structurala, dar si pentru angajatii care au copii in orice forma de invatamant, pentru a incuraja trimiterea la scoala si, sa zic asa, evitarea abandonului scolar. Pentru fiecare copil se va primi o deduce suplimentara de 100 de lei", a afirmat ministrul, potrivit
Agerpres.
El a explicat ca, in contrapondere, sunt prevazute o serie "ajustari" pe partea de companii, de "eliminari ale unor facilitati", solicitate inclusiv de catre Comisia Europeana si prevazute in PNRR.
"In contrapondere, avem o serie de ajustari pe partea de capital si pe parte de companii, care, in fapt, nu reprezinta altceva decat eliminarea unor facilitati, reconversia sau restructurarea unor facilitati acordate in anumite zone, facilitati care si-au atins deja elementul de potential in anii care au trecut, iar in acest moment sunt solicitate a fi eliminate si de catre Comisia Europeana si de catre PNRR, dar chiar si de catre o foarte mare parte a mediului de afaceri", a spus Caciu.
Ministrul a adaugat ca masurile de "echilibrare si ajustare fiscala" vizeaza, totodata, o "reconversie economica", sustinand dezvoltarea. El a mentionat in acest sens extinderea facilitatii de profit reinvestit catre companiile care dezvolta noi capacitati de productie, de procesare sau retehnologizare a liniilor pe care le au. In ceea ce priveste microintreprinderile, Adrian Caciu a precizat ca acestea au din punct de vedere cantitativ o pondere foarte mare in economia Romaniei, ca urmare sunt vizate facilitati fiscale destinate antreprenorilor si companiilor care au cel putin un angajat.
"Sunt elemente pe care le-am avut in vedere si in discutiile cu Fondul Monetar International. De altfel, la baza acestor modificari sunt doua studii de la Fondul Monetar International, unul de la Banca Mondiala si unul al Comisiei Europene privind recomandari adresate Romaniei pentru ceea ce inseamna consolidarea fiscala", a indicat el.
Caciu a mentionat si implementarea digitalizarii ANAF in vederea unei colectari mai eficiente la bugetul de stat. El a adaugat ca Guvernul isi doreste sa se ajunga la un grad de conformare voluntara de 95% in 2024.