Caldura a ajuns o tema ingrijoratoare pentru multe orase din Romania, asadar parlamentarii pregatesc o lege prin care se vor putea obtine imprumuturi din Trezorerie pentru finantarea termoficarii.
In momentul actual, un numar de 25 de municipii din Romania au un necesar, neacoperit din alocarile locale, de 1.272.413 mii lei pentru sustinerea sistemului de termoficare in perioada octombrie 2021 - aprilie 2022. Municipiile au nevoie de sprijin pentru accesarea sumelor necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de sistemul centralizat de termoficare, care sa poata compensa cresterea nesustenabila a preturilor cu producerea energiei termice.
Mai mult, autoritatile administratiei publice locale au inregistrat cheltuieli substantiale pentru finantarea actiunilor de prevenire si combatere a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, iar pentru crearea spatiului financiar necesar pentru asigurarea finantarii cheltuielilor curente pentru asigurarea functionarii sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante si acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare sunt nevoite sa apeleze la imprumuturi.
In acest sens a fost propus un proiect de lege prin care se urmareste crearea cadrului legal pentru ca UAT-urile care au sistem centralizat de furnizare a energiei termice catre populatie sa se poata imprumuta din Trezoreria Statului pentru finantarea cheltuielilor curente pentru asigurarea functionarii acestui serviciu, respectiv pentru plata facturilor restante si acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.
"Asigurarea cu apa calda si caldura a populatiei, serviciu public avand caracter social, precum si eliminarea blocajelor si intreruperilor determinate de lipsa disponibilitatilor in bugetele locale, sunt imperative", sustin initiatorii.
Este relevant sa notam si faptul ca serviciile de utilitati publice fac obiectul unor obligatii specifice de serviciu public, avand caracter permanent si regim de functionare continuu. Acest lucru a fost notat de E-Juridic anterior, cand v-am aratat
prevederile Legii nr. 196/2021.
Conform actului, dobanda va fi fixa si se va calcula astfel:
Limita maxima de indatorare va fi stabilita la 30%.
Rambursarea imprumuturilor se efectueaza in transe trimestriale, egale, incepand cu trimestrul urmator acordarii acestora. Dobanda aferenta reprezinta un venit al bugetului Trezoreriei Statului, care se calculeaza lunar prin aplicarea ratei dobanzii la soldul imprumutului, incepand cu luna acordarii imprumutului, si se plateste trimestrial, in suma cumulata pana la zi.
Proiectul a fost initiat de USR si deja a fost solicitata procedura de urgenta. Ramane de vazut daca se va aplica!
Revenim cu actualizari!