Mamele vor putea beneficia de servicii gratuite de consiliere psihologica postnatala, in primele 4 luni de la nastere, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor, for decizional.
In acest moment, proiectul se afla in procedura controlului prealabil al constitutionalitatii legii, urmand sa fie trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.
Proiectul de lege vine in ajutorul femeilor din Romania care risca sa sufere de depresie portpartum si completeaza Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in sensul introducerii posibilitatii ca femeile sa beneficieze, la cerere, de servicii de consiliere intr-un interval de 126 de zile de la nastere.
Cele maximum sase ore de ajutor de specialitate vor fi stabilite impreuna cu medicul de obstetrica-ginecologie si psihologul din cadrul maternitatii in care s-a nascut copilul.
"Este un proiect transpartinic pentru ca e important ca mamele sa fie ajutate si intelese, nu ca partidele sa aiba un proiect de bifat pe agenda. Sunt numeroase studii de eficienta care arata ca simptomele depresiei postpartum se imbunatatesc dupa prima sedinta si prezinta o ameliorare semnificativa dupa primele sase sedinte. Asadar, preventia este cel mai bun instrument in reducerea efectelor acestor tulburari. Pana acum, diverse comunitati solide, organizatii si asociatii au ajutat prin diferite campanii, au oferit informatii, au creat grupuri de discutii si fac o treaba minunata, dar nu este suficient. Statul trebuie sa fie primul care intervine, sa ofere acest suport atat de important si sa-l faca accesibil, sa protejeze mamele cu dificultati emotionale, daca ne dorim pe mai departe copii dezvoltati armonios si mame puternice", a declarat deputatul USR Filip Havarneanu, co-initiatorul proiectului.
Nasterea unui copil vine la pachet, in cazul multor mame, si cu stari de anxietate sau depresie, cu griji coplesitoare si multe necunoscute, cu temeri si situatii in care ele se simt depasite si au nevoie de psihoterapie, dar foarte multe nu isi permit aceste servicii. In general, o sedinta de psihoterapie costa in jur de 200 de lei, iar pentru multe persoane este o dificultate financiara.
In prezent, maternitatile prevad, in structura organizatorica a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultatii si tratamente, si cabinetul psihologic. Pana acum, insa, mamele puteau primi consiliere doar pe perioada spitalizarii in unitatea medicala, ceea ce este insuficient, pentru ca marile provocari emotionale, afective, psihologice, apar dupa nasterea bebelusului, in primele luni.