Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 17 octombrie 2016, fata de inculpatul
PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- luare de mita,
- folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.
De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:
BECA STERE, MALAXA BOGDAN-PETRIsOR, NADOLEANU GHEORGHE, COJOCARU CIPRIAN-IOAN, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
STEFAN AURELIAN, cu privire la savarsirea infractiunii de tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
in ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
in perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului impreuna cu ceilalti inculpati au folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (A.P.I.A.) in scopul de a primi fonduri europene.
in declaratiile prezentate la A.P.I.A., inculpatii au declarat in mod nereal ca utilizeaza anumite suprafete agricole avand categoriile de folosinta „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Codul Muncii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
De asemenea, un alt aspect fals prezent in cuprinsul declaratiilor depuse in perioada respectiva a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) si cerintele legale in materie de gestionare (SMR) privind mediul, sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei si pentru activitatea agricola pe care o desfasoara.
Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.356.973 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 - 142.988,37 lei, in 2011 - 148.610,21 lei, in 2012 - 239.732,26 lei, in 2013 - 262.267,07 lei, in 2014 - 281.733,52 lei, in 2015 - 281.633,28 lei, in anul 2016 platile nefiind inca autorizate (aceasta fapta a ramas in faza tentativei).
In primavara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, in calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoana suma de 500 de euro.
Banii respectivi au fost primiti in legatura cu indeplinirea, de catre inculpatul Teodosie Petrescu, a indatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, in sensul de a dispune ca persoana in cauza sa primeasca remuneratie legala pentru activitatea pe care o desfasura intr-o parohie.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Petrescu Teodosie, trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
- sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat,
- sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei,
- sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat,
- sa nu desfasoare nicio activitate cu caracter decizional in legatura cu accesarea de fonduri publice/europene in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane/Patriarhiei Romane/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpusi,
- sa nu se apropie de ceilalti suspecti/inculpati din dosar, de martori, experti si sa nu comunice direct sau indirect cu acestia.
Inculpatului Petrescu Teodosie i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
Inculpatului si suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 si 307 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale, respectiv punerea in miscare a actiunii penale reprezinta etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitati care nu pot, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri