Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul de Procedura Penala: Amendamentele adoptate in Parlament

 

Baroul Bucuresti a publicat o sinteza a discutiilor facute pe marginea Codului de Procedura Penala in Parlamentul Romaniei. Puteti citi mai jos cum se "modifica" practic Codul de Procedura Penala, asa cum arata el in acest moment in care inca se mai lucreaza pe el in Parlament.

CODUL DE PROCEDURA PENALA

Nr. Crt.

Codul de procedura penala in vigoare, actualizat

Proiectul / Codul de procedura penala – forma Guvernului

Amendamente adoptate in Subcomisia pt Cp si Cpp

1.

PARTEA GENERALA

PARTEA GENERALA

PARTEA GENERALA

2.

TITLUL I
REGULILE DE BAZA SI ACTIUNILE IN PROCESUL PENAL

TITLUL I

PRINCIPIILE SI LIMITELE APLICARII LEGII PROCESUAL PENALE

Nemodificat

3.

Capitolul I
SCOPUL SI REGULILE DE BAZA ALE PROCESULUI PENAL

-----------

4.

Scopul procesului penal

Art. 1. - (1) Procesul penal are ca scop constatarea la timp si in mod complet a faptelor care constituie infractiuni, astfel ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala.

(2) Procesul penal trebuie sa contribuie la apararea ordinii de drept, la apararea persoanei, a drepturilor si libertatilor acesteia, la prevenirea infractiunilor, precum si la educarea cetatenilor in spiritul respectarii legilor.

Normele de procedura penala si scopul acestora

Art.1.- (1) Normele de procedura penala reglementeaza desfasurarea procesului penal si a altor proceduri judiciare in legatura cu o cauza penala.

(2) Normele de procedura penala urmaresc asigurarea exercitarii eficiente a atributiilor organelor judiciare cu garantarea drepturilor partilor si a celorlalti participanti in procesul penal astfel incat sa fie respectate prevederile Constitutiei, ale tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, ale celorlalte reglementari comunitare, precum si ale pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte.

Nemodificat

Senator Toni Grebla + MJLC, VOT(?):

(2) Normele de procedura penala urmaresc asigurarea exercitarii eficiente a atributiilor organelor judiciare cu garantarea drepturilor partilor si a celorlalti participanti in procesul penal astfel incat sa fie respectate prevederile Constitutiei, ale tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, ale celorlalte reglementari ale Uniunii Europene in materie procesual penala, precum si ale pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte.

Decan I. Iordachescu (insusit?), VOT(?):

(2) Normele de procedura penala urmaresc asigurarea exercitarii eficiente a atributiilor organelor judiciare cu garantarea drepturilor partilor si a celorlalti participanti in procesul penal astfel incat sa fie respectate obligatoriu prevederile Constitutiei, ale tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, ale celorlalte reglementari comunitare, precum si ale pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte.

5.

CSM, insusit de Subcomisie, VOT(?):

Art.11.- Procesul penal se desfasoara potrivit dispozitiilor prevazute de lege.

6.

Legalitatea si oficialitatea procesului penal

Art. 2. - (1) Procesul penal se desfasoara atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul judecatii, potrivit dispozitiilor prevazute de lege.

(2) Actele necesare desfasurarii procesului penal se indeplinesc din oficiu, afara de cazul cand prin lege se dispune altfel.

Separarea functiilor judiciare

Art.2.- (1) In procesul penal se exercita urmatoarele functii judiciare:

a) functia de urmarire penala;

b) functia de dispozitie asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei in faza de urmarire penala;

c) functia de verificare a legalitatii trimiterii sau netrimiterii in judecata;

d) functia de judecata.

(2) Functiile judiciare se exercita din oficiu, afara de cazul cand, prin lege se dispune altfel.

(3) In desfasurarea procesului penal exercitarea unei functii judiciare este incompatibila cu exercitarea unei alte functii judiciare.

(4) In exercitarea functiei de urmarire penala, procurorul si organele de cercetare ale politiei judiciare strang probele necesare pentru a se constata daca exista sau nu temeiuri de trimitere in judecata.

(5) Asupra actelor si masurilor din cadrul urmaririi penale, care restrang drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, dispune judecatorul desemnat cu atributii in acest sens, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.

(6) Asupra legalitatii actului de trimitere in judecata, a probelor pe care se bazeaza acesta, precum si a legalitatii solutiilor de netrimitere in judecata se pronunta judecatorul de camera preliminara, in conditiile legii.

(7) Judecata se realizeaza de catre instanta, in complete legal constituite.

Nemodificat

Nemodificat

Nemodificat

Senator Toni Grebla, VOT(?):

(3) In desfasurarea aceluiasi proces penal exercitarea unei functii judiciare este incompatibila cu exercitarea unei alte functii judiciare.

MAI, insusit de subcomisie, VOT(?):

(4) In exercitarea functiei de urmarire penala, procurorul si organele de cercetare penala strang probele necesare pentru a se constata daca exista sau nu temeiuri de trimitere in judecata.

Nemodificat

DNA/PICCJ, insusit de subcomisie(?), VOT(?):

(6) Asupra legalitatii actului de trimitere in judecata si probelor pe care se bazeaza acesta, precum si a legalitatii solutiilor de netrimitere in judecata se pronunta judecatorul de camera preliminara, in conditiile legii.

Nemodificat

7.

- prezumtia de nevinovatie se regaseste, in codul actualizat, in vigoare, la art.52, intr-o forma diferita:

„Orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva.”

Prezumtia de nevinovatie

Art.3. (1) Oricare persoana acuzata de savarsirea unei infractiuni este prezumata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr‑o hotarare penala definitiva.

(2) Dupa administrarea intregului probatoriu, orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului.

ICCJ, insusit de sen.Toni Grebla, VOT(?):

Orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva.

Nemodificat

8.

Aflarea adevarului

Art. 3. - In desfasurarea procesului penal trebuie sa se asigure aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana faptuitorului.

Aflarea adevarului

Art.4.- (1) Organele judiciare au obligatia de a asigura, pe baza de probe, aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana suspectului sau inculpatului.

(2) Organele de urmarire penala au obligatia de a strange si de a administra probe atat in favoarea, cat si in defavoarea suspectului sau inculpatului.

Nemodificat

Sen.Florin Mircea Andrei + dep.Sergiu Andon, VOT (?):

(2) Organele de urmarire penala au obligatia de a strange si de a administra probe atat in favoarea, cat si in defavoarea suspectului sau inculpatului. Respingerea sau neconsemnarea cu rea-credinta a probelor propuse in favoarea suspectului sau inculpatului se sanctioneaza conform dispozitiilor prezentului cod.

9.

-------------

Ne bis in idem

Art.5.- Nicio persoana nu poate fi urmarita sau judecata pentru savarsirea unei infractiuni atunci cand fata de acea persoana s-a pronuntat anterior o hotarare penala definitiva cu privire la aceeasi fapta, chiar si sub alta incadrare juridica.

Decan I. Iordachescu (insusit?), VOT(?):

Art.5.- Nicio persoana nu poate fi urmarita sau judecata pentru savarsirea unei infractiuni atunci cand fata de acea persoana s-a pronuntat anterior o hotarare penala definitiva cu privire la aceeasi fapta, chiar si sub alta incadrare juridica, indiferent unde s-a pronuntat aceasta hotarare penala definitiva.

10.

Rolul activ

Art. 4. - Organele de urmarire penala si instantele de judecata sunt obligate sa aiba rol activ in desfasurarea procesului penal.

-----------

11.

Obligativitatea punerii in miscare si exercitarii actiunii penale

Art.6.- (1) Procurorul este obligat sa puna in miscare si sa exercite actiunea penala din oficiu atunci cand exista probe din care rezulta motive intemeiate cu privire la savarsirea unei infractiuni.

(2) In cazurile si in conditiile prevazute expres de lege, procurorul poate renunta la exercitarea actiunii penale daca, in raport cu elementele concrete ale cauzei, nu exista un interes public in realizarea obiectului acesteia.

(3) In cazurile prevazute expres de lege, procurorul pune in miscare si exercita actiunea penala dupa introducerea plangerii prealabile a persoanei vatamate sau dupa obtinerea autorizarii ori sesizarii organului competent, sau indeplinirea unei alte conditii prevazuta de lege.

Varianta I

Senator Toni Grebla, VOT(?):

Art.6.- (1) Procurorul este obligat sa puna in miscare si sa exercite actiunea penala din oficiu atunci cand exista probe din care rezulta savarsirea unei infractiuni, si nu exista vreo cauza legala de impiedicare, alta decat cele aratate la alin.(2) si (3) . (PICCJ)

Varianta II

MJLC (insusit?), VOT(?):

Art.6.- (1) Procurorul este obligat sa puna in miscare si sa exercite actiunea penala din oficiu atunci cand exista probe din care rezulta presupunerea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista vreo cauza legala de impiedicare, alta decat cele aratate la alin.(2) si (3).

ICCJ, jud.Griga propune sa se defineasca sintagma „interes public”.

Decan I. Iordachescu (insusit?), VOT(?):

(2) In cazurile si in conditiile prevazute expres de lege, procurorul poate renunta la exercitarea actiunii penale daca, in raport cu elementele concrete ale cauzei, nu exista un caz care impiedica exercitarea actiunii penale.

Nemodificat

12.

Caracterul echitabil si termenul rezonabil al procesului penal

Art.7.- Organele judiciare au obligatia de a desfasura urmarirea penala si judecata cu respectarea garantiilor procesuale si a drepturilor partilor si ale subiectilor procesuali astfel incat sa fie constatate la timp si in mod complet faptele care constituie infractiuni, nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala, iar orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit legii, intr-un termen rezonabil.

In discutie, fara propunere concreta.

Decan I. Iordachescu:

Definirea termenilor: „termen rezonabil”, „la timp”, „in mod complet”.

13.

Garantarea libertatii persoanei

Art. 5. - (1) In tot cursul procesului penal este garantata libertatea persoanei.

(2) Nici o persoana nu poate fi retinuta, arestata sau privata de libertate in alt mod si nici nu poate fi supusa vreunei forme de restrangere a libertatii decat in cazurile si conditiile prevazute de lege.

(3) Daca cel impotriva caruia s-a luat masura arestarii preventive sau s-a dispus internarea medicala ori o masura de restrangere a libertatii considera ca aceasta este ilegala, are dreptul, in tot cursul procesului penal, sa se adreseze instantei competente, potrivit legii.

(4) Orice persoana care a fost, in cursul procesului penal, privata de libertate sau careia i s-a restrans libertatea, ilegal sau pe nedrept, are dreptul la repararea pagubei suferite, in conditiile prevazute de lege.

(5) In tot cursul procesului penal, invinuitul sau inculpatul arestat preventiv poate cere punerea in libertate provizorie, sub control judiciar sau pe cautiune.

Dreptul la libertate si siguranta

Art.8.- (1) In cursul procesului penal este garantat dreptul oricarei persoane la libertate si siguranta.

(2) Orice masura privativa sau restrictiva de libertate se dispune in mod exceptional si doar in cazurile si in conditiile prevazute de lege.

(3) Orice persoana arestata are dreptul de a fi informata in cel mai scurt timp, si intr-o limba pe care o intelege, asupra motivelor arestarii sale si are dreptul de a formula contestatie impotriva dispunerii masurii.

(4) Atunci cand se constata ca o masura privativa sau restrictiva de libertate a fost dispusa in mod nelegal, organele judiciare competente au obligatia de a dispune revocarea masurii si, dupa caz, punerea in libertate a celui retinut sau arestat.

(5) Orice persoana fata de care s-a dispus in mod nelegal, in cursul procesului penal, o masura privativa de libertate, are dreptul la repararea pagubei suferite, in conditiile prevazute de lege.

Nemodificat

Nemodificat

Nemodificat

Nemodificat

Nemodificat

14.

Respectarea demnitatii umane

Art.51. - Orice persoana care se afla in curs de urmarire penala sau de judecata trebuie tratata cu respectarea demnitatii umane. Supunerea acesteia la tortura sau la tratamente cu cruzime, inumane ori degradante este pedepsita prin lege.

- respectarea demnitatii umane se regaseste, in proiectul Guvernului la art.10, intr-o forma diferita.

15.

Prezumtia de nevinovatie

Art.52. - Orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva.

- prezumtia de nevinovatie se regaseste, in proiectul Guvernului la art.3, intr-o forma diferita.

16.

Garantarea dreptului de aparare

Art.6. - (1) Dreptul de aparare este garantat invinuitului, inculpatului si celorlalte parti in tot cursul procesului penal.

(2) In cursul procesului penal, organele judiciare sunt obligate sa asigure partilor deplina exercitare a drepturilor procesuale in conditiile prevazute de lege si sa administreze probele necesare in aparare.

(3) Organele judiciare au obligatia sa-l incunostinteze, de indata si mai inainte de a-l audia, pe invinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este cercetat, incadrarea juridica a acesteia si sa-i asigure posibilitatea pregatirii si exercitarii apararii.

(4) Orice parte are dreptul sa fie asistata de aparator in tot cursul procesului penal.

(5) Organele judiciare au obligatia sa incunostinteze pe invinuit sau inculpat, inainte de a i se lua prima declaratie, despre dreptul de a fi asistat de un aparator, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de ascultare. In conditiile si in cazurile prevazute de lege, organele judiciare sunt obligate sa ia masuri pentru asigurarea asistentei juridice a invinuitului sau inculpatului, daca acesta nu are aparator ales.

Dreptul la aparare

Art.9.- (1) Partile si subiectii procesuali principali au dreptul de a se apara ei insisi sau de a fi asistati de avocat.

(2) Partile, subiectii procesuali principali si avocatul au dreptul sa beneficieze de timpul si inlesnirile necesare pregatirii apararii.

(3) Suspectul are dreptul de a fi informat, inainte de a fi ascultat, despre fapta pentru care este cercetat si incadrarea juridica a acesteia. Inculpatul are dreptul de a fi informat in cel mai scurt timp, despre fapta pentru care s-a pus in miscare actiunea penala impotriva lui si incadrarea juridica a acesteia.

(4) Inainte de a fi ascultati, suspectului si inculpatului trebuie sa li se puna in vedere ca au dreptul de a nu face nicio declaratie.

(5) Organele judiciare au obligatia de a asigura exercitarea deplina si efectiva a dreptului la aparare de catre parti si subiectii procesuali principali in tot cursul procesului penal.

(6) Dreptul la aparare trebuie exercitat cu buna-credinta, potrivit scopului pentru care a fost recunoscut de lege.

Nemodificat

Nemodificat

ICCJ, jud.Griga, insusit de subcomisie, VOT (?):

(3) Suspectul are dreptul de a fi informat, inainte de a fi ascultat, despre fapta pentru care este cercetat si incadrarea juridica a acesteia. Inculpatul are dreptul de a fi informat de indata, despre fapta pentru care s-a pus in miscare actiunea penala impotriva lui si incadrarea juridica a acesteia.

Nemodificat

Nemodificat

Nemodificat

17.

- respectarea demnitatii umane se regaseste, in codul actualizat, in vigoare, la art.51, intr-o forma diferita:

„Orice persoana care se afla in curs de urmarire penala sau de judecata trebuie tratata cu respectarea demnitatii umane. Supunerea acesteia la tortura sau la tratamente cu cruzime, inumane ori degradante este pedepsita prin lege.”

Respectarea demnitatii umane

si a vietii private

Art.10.- (1) Orice persoana care se afla in curs de urmarire penala sau de judecata trebuie tratata cu respectarea demnitatii umane.

(2) Respectarea vietii private, a domiciliului si a corespondentei sunt garantate. Restrangerea exercitarii acestor drepturi nu este admisa decat in conditiile legii si daca aceasta este necesara intr-o societate democratica.

Nemodificat

Nemodificat

ICCJ, jud.Griga, insusit de subcomisie, VOT (?):

(2) Respectarea vietii private, a inviolabilitatii domiciliului si a secretului corespondentei sunt garantate. Restrangerea exercitarii acestor drepturi nu este admisa decat in conditiile legii si daca aceasta este necesara intr-o societate democratica.

18.

Limba in care se desfasoara procesul penal

Art. 7. - In procesul penal procedura judiciara se desfasoara in limba romana. In fata organelor judiciare se asigura partilor si altor persoane chemate in proces folosirea limbii materne, actele procedurale intocmindu-se in limba romana.

Folosirea limbii oficiale prin interpret

Art. 8. - Partilor care nu vorbesc sau nu inteleg limba romana ori nu se pot exprima li se asigura, in mod gratuit, posibilitatea de a lua cunostinta de piesele dosarului, dreptul de a vorbi, precum si dreptul de a pune concluzii in instanta, prin interpret.

Limba oficiala si dreptul la interpret

Art.11.- (1) Limba oficiala in procesul penal este limba romana.

(2) Cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa se exprime in limba materna in fata instantelor de judecata, actele procedurale intocmindu-se in limba romana.

(3) Partilor si subiectilor procesuali care nu vorbesc sau nu inteleg limba romana ori nu se pot exprima li se asigura, in mod gratuit, posibilitatea de a lua cunostinta de piesele dosarului, de a vorbi, precum si de a pune concluzii in instanta, prin interpret.

(4) In cadrul procedurilor judiciare se folosesc interpreti autorizati, potrivit legii. Sunt inclusi in categoria interpretilor si traducatorii autorizati, potrivit legii.

Nemodificat

Nemodificat

Nemodificat

Nemodificat

Nemodificat

19.

---------------

Aplicarea legii procesuale penale

in timp si spatiu

Art.12.- (1) Legea procesuala penala se aplica in procesul penal, actelor efectuate si masurilor dispuse, de la intrarea ei in vigoare si pana in momentul iesirii din vigoare, cu exceptia situatiilor prevazute in dispozitiile tranzitorii.

(2) Legea procesual penala romana se aplica actelor efectuate si masurilor dispuse pe teritoriul Romaniei, cu exceptiile prevazute de lege.

Nemodificat

Nemodificat

Nemodificat

20.

Capitolul II


ACTIUNEA PENALA SI ACTIUNEA CIVILA IN PROCESUL PENAL

TITLUL II

ACTIUNEA PENALA SI ACTIUNEA CIVILA IN PROCESUL PENAL

Nemodificat

21.

Sectiunea I
Actiunea penala

CAPITOLUL I

Actiunea penala

Nemodificat

22.

Obiectul si exercitarea actiunii penale

Art. 9. - (1) Actiunea penala are ca obiect tragerea la raspundere penala a persoanelor care au savarsit infractiuni.

(2) Actiunea penala se pune in miscare prin actul de inculpare prevazut de lege.

(3) Actiunea penala se poate exercita in tot cursul procesului penal.

Obiectul si exercitarea actiunii penale

Art.13.- (1) Actiunea penala are ca obiect tragerea la raspundere penala a persoanelor care au savarsit infractiuni.

(2) Actiunea penala se pune in miscare de catre procuror, prin actul de inculpare prevazut de lege si se exercita numai de catre acesta.

(3) Actiunea penala se poate exercita in tot cursul procesului penal, in conditiile legii.

Nemodificat

Nemodificat

PICCJ + MJLC, insusit de subcomisie, VOT (?):

(2) Actiunea penala se pune in miscare prin actul de inculpare prevazut de lege.

Nemodificat

23.

------------

Conditiile de punere in miscare sau de exercitare a actiunii penale

Art.14.- Actiunea penala se pune in miscare si se exercita cand exista probe din care rezulta motive intemeiate de a crede ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista cazuri care impiedica punerea in miscare sau exercitarea acesteia.

MJLC, insusit de subcomisie, VOT (?):

Art.14.- Actiunea penala se pune in miscare si se exercita cand exista probe din care rezulta presupunerea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista cazuri care impiedica punerea in miscare sau exercitarea acesteia.

……dezbaterile din data de 17 febr.2010 s-au oprit la acest articol….


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 22 Februarie 2010
Votati articolul "Codul de Procedura Penala: Amendamentele adoptate in Parlament":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016