Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inca o modificare a Codului Penal
Deputatul democrat-liberal Sever Voinescu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca va promova, in primele zile din noua sesiune parlamentara, un proiect legislativ de modificare a Codului penal care prevede eliminarea prescriptiei raspunderii penale si a executarii pedepsei in cazurile de omor sau alte infractiuni care se soldeaza cu moartea victimei.
Deputatul PDL a precizat ca initiativa legislativa a fost conceputa in urma colaborarii cu europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si ca vizeaza atat modificarea actualului Cod penal, cat si a celui nou, programat sa intre in vigoare in 1 octombrie. El a subliniat ca modificarile preconizate vor conduce "la cresterea increderii cetatenilor in actul de justitie" si vor avea "un impact semnificativ asupra functiei preventive a legii". "Am avut discutii cu colegi parlamentari si sunt convins ca vor fi inclusiv reprezentanti ai opozitiei care vor sustine proiectul legislativ deoarece vizeaza un interes general", a spus Voinescu. La randul sau, Monica Macovei a explicat ca, prin adoptarea acestei modificari, o persoana va putea fi condamnata indiferent cat timp a trecut de la savarsirea faptei si, de asemenea, o persoana care a fugit si s-a ascuns, va fi nevoita sa execute pedeapsa stabilita printr-o hotarare judecatoreasca, indiferent de cat timp s-a ascuns de la decizia magistratilor.
Europarlamentarul PDL a subliniat ca aceste modificari vizeaza atat omorul, cat si alte fapte ca de exemplu talharia sau violul, daca acestea s-au soldat cu moartea victimei.
Aceasta a precizat ca imprescriptibilitatea acestor fapte se aplica in foarte multe state europene si SUA si ca o astfel de modificare este in acord cu prevederile CEDO care subliniaza necesitatea ca o persoana sa nu fie pedepsita pentru o fapta care nu a fost incriminata la data savarsirii ei - omorul a fost intotdeauna incriminat - si, de asemenea, sa nu fie sanctionata cu o pedeapsa mai mare decat cea prevazuta la momentul savarsirii acesteia.
Conform Monicai Macovei, potrivit legislatiei actuale, termenul de prescriptie este de 15 ani, iar termenul special in cazul omorului este de 22 de ani.
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Data aparitiei: 31 Ianuarie 2011
Votati articolul "Inca o modificare a Codului Penal": Rating: Nota: 5 din 5 din 2 voturi