Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, vine cu sugestii clare in ceea ce priveste tema prevenirii si combaterii evaziunii fiscale. Oficialul considera ca inspectorii Antifrauda ar trebui dati afara atunci cand pierd procesele impotriva contribuabililor, fie ca este vorba despre persoanele fizice ori cele juridice.
Potrivit declaratiilor pe care le-a facut ministrul Finantelor in cadrul unei emisiuni TV, Directia Antifrauda din cadrul ANAF a trimis la Parchete 2.600 de dosare cu o valoare totala de 3 miliarde de euro.
Teodorovici a mai declarat ca tema prevenirii si combaterii evaziunii fiscale ar trebui sa devina un punct de atractie atractie pentru investitori, nu o sperietoare cum este astazi. Se doreste ca,pana la finalul lunii iunie, un grup de lucru constituit la nivelul administratiei centrale sa puna pe masa un cadru menit sa schimbe legislatia in acest domeniu.
"Acest subiect al prevenirii si combaterii evaziunii fiscale trebuie sa devina dintr-o sperietoare, astazi, pentru investitori, un punct de atractie. Stiu ca suna poate ciudat. Dar un investitor roman sau strain care vrea sa faca o investitie in Romania spune asa: 'Bun, la fiscalitate sunteti oarecum ca cei din jur, dar cum stam la partea asta de prevenire si combatere a evaziunii fiscale? Daca ceva mi se intampla din motive neimputabile sau o greseala din piata, tu ca stat vii si-mi distrugi compania? Imi scoti oamenii afara, mi-i lasi someri, imi distrugi business-ul?! Atunci ma duc in alta parte'. Nu, acest lucru trebuie schimbat!", a declarat ministrul pentru un post TV, citat de capital.ro.
De asemenea, ministrul Finantelor a mai precizat ca trebuie schimbata legislatia in domeniul evaziunii fiscale.
"
Pana la final de iunie o sa avem un grup de lucru la nivelul administratiei centrale din toate structurile implicate in acest proces si va trebui sa punem pe masa un cadru legislativ, adica OUG 241 cu evaziunea fiscala trebuie schimbata, si nu numai... si prevederi din Codul penal si alte prevederi legale. Adica asa cum face Germania, cum face Olanda, cum fac tarile care, de multe ori, ne critica pe noi pentru diferite alte subiecte. Vom lua exact din fiecare tara bunele practici pe care ei le aplica de zi cu zi catre mediul de afaceri si le vom pune frumos in legislatia noastra. In Germania, de exemplu, un anumit procent din suma respectiva pe care Fiscul o identifica ca fiind evaziune nu se declara fapta penala sau se poate discuta. Ai suma, discuti cu respectivul: platesti la stat toata suma, nu te duci la puscarie, pentru ca nu asta este interesul. Stiti ca dadeam acele exemple de peste 2.600 de dosare de spete trimise de Antifrauda la Parchete, cu o valoare de 3 miliarde de euro, aproximativ. Chiar ca trebuie facuta o analiza, pentru ca sunt tot felul de prostii puse acolo, prostii care au distrus firmele. Acesta este un subiect pe care trebuie sa il discutam la nivel de Guvern, sa il analizam. Cei care au facut dosarul, probabil ca din orgoliu, nu o sa renunte la acea pozitie si or sa si-o mentina. Foarte bine, nu ii putem obliga sa schimbe, dar daca acea persoana ajunge in instanta si castiga in instanta, acea echipa trebuie sa plece", dupa cum explica oficialul.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea X cu sediul in Romania doreste sa incheie un contract de internship nu contract de munca cu o persoana, cetatean francez, care urmeaza sa desfasoare activitatea doar de pe teritoriul Frantei nu va fi deloc prezent in Romania. Va rog sa ne spuneti daca este posibil dpdv legal incheierea acestul contract de internship, in care societatea are sediul in Romania iar intern-ul desfasoara activitatea doar in Franta.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatorul caz: - daca avem un abonament lunar de inchiriere carti pt salariati la Bookster, putem sa consideram acest abonament deductibil si sa il includem la "alte cheltuieli sociale " in limita unei cote de 5% din cheltuielile cu salariile? Asta in conditiile in care il vom specifica distinct in regulamentul intern. Sau il consideram avantaj in natura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform Contract Colectiv de Munca pentru Invatamantul Preuniversitar, art .312, salariatul din invatamant, care se pregateste pentru prezentarea la un concurs pe post are dreptul la concediu fara plata maxim 90 zile pentru pregatirea pentru examen, fara a fi afectata vechimea in invatamant / in munca? Este adevarat ca nu se va intrerupe vechimea in munca, in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<