Incheierea unui contract in 2021 presupune respectarea (ca si pana acum, de altfel) a prevederilor Codului civil si a celorlalte acte normative relevante in vigoare. Mai jos, insa, vom analiza ce trebuie sa stie partile, dar, mai important, ce trebuie sa stie un specialist care va coordona sau organiza aceasta semnare.
O incheiere de contract inseamna ca doua sau mai multe parti se angajeaza in a duce la bun sfarsit un lucru convenit. Un astfel de act poate contine chiar si mii de elemente. Exista, insa, cateva lucruri de baza pe care trebuie sa le cunoasca atat cei implicati, cat si specialistii care vor ajuta la derularea procedurilor sau la intocmirea propriu-zisa a documentelor.
Conform art. 1178 din Codul civil, nu este necesara o anumita formalitate pentru incheierea valabila a unui contract, simplul acord de vointa al partilor reprezentand incheierea contractului.
Pe langa libertatea formei, la art. 1179 Cod civil sunt prevazute conditiile esentiale pentru validitatea contractului, si anume:
capacitatea de a contracta;
consimtamantul partilor;
un obiect determinabil si licit;
o cauza licita si morala.
Aceste conditii esentiale pentru incheiere contract in 2021 vor fi analizate mai jos.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier Codul Muncii
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Orice act prin care se poate presupune acordul de vointa al ambelor parti constituie garantia ca s-a incheiat contractul. Astfel, daca partile au negociat si au ajuns la un acord, desi nu au semnat un contract, incep sa execute obligatii care le-ar reveni daca ar fi incheiat contractul.
In acest sens, la art. 1186 se arata urmatoarele: "Contractul se incheie in momentul si in locul in care acceptarea ajunge la ofertant, chiar daca acesta nu ia cunostinta de ea din motive care nu ii sunt imputabile".
"De asemenea, contractul se considera incheiat in momentul in care destinatarul ofertei savarseste un act sau un fapt concludent, fara a-l instiinta pe ofertant, daca, in temeiul ofertei, al practicilor statornicite intre parti, al uzantelor sau potrivit naturii afacerii, acceptarea se poate face in acest mod".
Iar la art. 1196 Cod civil este precizat ca "orice act sau fapt al destinatarului constituie acceptare daca indica in mod neindoielnic acordul sau cu privire la oferta, astfel cum a fost aceasta formulata, si ajunge in termen la autorul ofertei".
Continuam cu analiza conditiilor esentiale pentru validitatea unui contract.
Pentru validitatea unui contract este necesar ca persoana care semneaza contractul sa aiba capacitate de folosinta si exercitiu. Actele juridice ale minorului cu capacitate de exercitiu restransa se incheie de catre acesta, dar cu incuviintarea parintilor sau, dupa caz, a tutorelui, iar in anumite cazuri, cu autorizarea instantei de tutela (art. 41 alin. (2) Cod civil).
Conform dispozitiilor art. 43 alin. (2) Cod civil, in situatia in care o persoana nu are capacitate de exercitiu, actele juridice se incheie de reprezentantii lor legali, in conditiile prevazute de lege.
In acest sens, in vederea incheierii actelor de vanzare-cumparare a unui bun imobil in care coproprietar este si un minor, este necesar avizul consiliului de familie si autorizarea instantei de tutela. Acelorasi conditii este supus si actul de partaj ori contractul de ipoteca sau gaj care implica si acordul unui minor.
Atentie! Avizul consiliului de familie se da numai in situatia in care minorul e orfan, atunci existand si obligativitatea constituirea acestui consiliu.
Un exemplu aplicat prin care poti verifica aceasta capacitate poate fi accesat AICI!
Conform art. 1204 Cod civil, „consimtamantul partilor trebuie sa fie serios, liber si exprimat in cunostinta de cauza.”.
Este anulabil contractul incheiat de o persoana care, la momentul incheierii acestuia, se afla, fie si numai vremelnic, intr-o stare care o punea in neputinta de a-si da seama de urmarile faptei sale. Contractul incheiat de o persoana pusa ulterior sub interdictie poate fi anulat daca, la momentul cand a actul a fost facut, cauzele punerii sub interdictie existau si erau indeobste cunoscute.
Un exemplu practic prin care se intelege esenta consimtamantului poate fi consultat AICI!
Viciile de consimtamant, prevazute de vechiul Cod civil, se regasesc si in noul Cod civil, acesta din urma prezentandu-le intr-o forma mai clara si mai ampla.
Viciile de consimtamant sunt enumerate in art. 1206 Cod civil, articolele urmatoare tratand aceste vicii pe larg:
EROAREA. Asa cum se poate observa din continutul art. 1207-1211 Cod civil, poate fi de mai multe feluri: eroare esentiala, eroare nescuzabila, eroare asumata, eroare de calcul, eroare de comunicare sau de transmitere. In functie de tipul de eroare, actul care a fost incheiat poate fi anulat in tot sau in parte, aceste sanctiuni intervenind ca urmare a cererii partii ce s-a aflat in eroare.
DOLUL. Consimtamantul este viciat prin dol atunci cand partea s-a aflat intr-o eroare provocata de manoperele frauduloase ale celeilalte parti ori cand aceasta din urma a omis, in mod fraudulos, sa il informeze pe contractant asupra unor imprejurari pe care se cuvenea sa i le dezvaluie.
VIOLENTA. Exista violenta cand temerea insuflata este de asa natura incat partea amenintata putea sa creada, dupa imprejurari, ca, in lipsa consimtamantului sau, viata, persoana, onoarea sau bunurile sale ar fi expuse unui pericol grav si iminent. Violenta poate atrage anularea contractului si atunci cand este indreptata impotriva unei persoane apropiate, precum sotul, sotia, ascendentii ori descendentii partii al carei consimtamant a fost viciat.
LEZIUNEA. Conform art. 1221 Cod civil, exista leziune atunci cand una dintre parti, profitand de starea de nevoie, de lipsa de experienta ori de lipsa de cunostinte a celeilalte parti, stipuleaza in favoarea sa ori a unei alte persoane o prestatie de o valoare considerabil mai mare, la data incheierii contractului, decat valoarea propriei prestatii.
Obiectul contractului
Obiectul contractului, conform art. 1225 alin. (1) Cod civil, il reprezinta operatiunea juridica, precum vanzarea, locatiunea, imprumutul si altele asemenea, convenita de parti, astfel cum aceasta reiese din ansamblul drepturilor si obligatiilor contractuale.
Obiectul contractului trebuie sa fie determinat si licit, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Un exemplu aplicat gasiti AICI!
Cauza
Conform art. 1236 Cod civil, cauza trebuie sa existe, sa fie licita si morala. Cauza este ilicita cand este contrara legii si ordinii publice. Cauza este ilicita si atunci cand contractul este doar mijlocul pentru a eluda aplicarea unei norme legale imperative (frauda la lege – art. 1237 Cod civil). Cauza este imorala cand este contrara bunelor moravuri.
Afla dand click AICI cand poate fi declarata si recunoscuta nulitatea contractului.
Astfel de informatii extrem de utile sunt disponibile din abundenta in Enciclopedia Juridica. Aceasta lucrare de specialitate a fost facuta pentru cei care vor sa fie profesionisti mai buni si sa inteleaga mult mai usor toate prevederile actelor normative relevante in vigoare.
Enciclopedia Juridica este o sursa de informatii esentiale, de neratat pentru oricine isi doreste sa fie un bun profesionist si care isi doreste sa aiba succes la locul de munca sau in activitatea sa privata.
Enciclopedia Juridica abunda in spete rezolvate ce abordeaza situatii reale si care iti starnesc imediat curiozitatea: “Oare cum se rezolva litigiul acesta? Cum trebuie abordat? Ce spune Codul civil in problema aceasta?”
Din acest motiv, lucrarea constituie o lectura super-interesanta inclusiv pentru nespecialisti, prin simplul fapt ca iti arata care este solutia in cazul X sau Y si ce asteptari trebuie sa ai in instanta.
Citind aceasta lucrare afli exact cum sa gestionezi diverse actiuni, ce proceduri trebuie sa urmezi, ce articole de lege aplici, cu lamuriri complete structurate pe elementele esentiale:
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE