Angajatul unei firme afla la data de 10.10.2012 ca se poate pensiona la limita de varsta cu data de 14.09.2012. Intrebarea este, la data de 10.10.2012, cu ce articol si cu ce data i se poate face incetarea contractului de munca.
Raspuns:
Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii potrivit caruia contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Astfel, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare.
In baza art. 56 alin. (2) din Codul muncii , constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5
zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Prin urmare, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care salariatul a indeplinit conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, aveati obligatia sa emiteti decizia prin care constatati incetarea contractului individual de munca.
Data incetarii CIM este data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare si nu data emiterii de catre angajator a deciziei prin care constata incetarea in temeiul art. 56 alin. (2). Aceasta, intrucat, decizia angajatorului are rolul de a constata incetarea contractului individual de munca si nu de a dispune aceasta incetare.
In Codul muncii nu este stabilit in mod expres o sanctiune pentru nerespectarea termenului de 5 zile in care angajatorul are obligatia sa emita decizia prin care constata incetarea contractului individual de munca. Avand, insa, in vedere ca incetarea contractului individual de munca intervine de drept, dupa data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, salariatul presteaza activitate fara contract individual de munca. Prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
In consecinta, puteti emite la acest moment decizia prin care constatati incetarea contractului individual de munca la data la care cele doua conditii au fost indeplinite cumulativ respectiv la data de 14.09.2012 in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii , cu suportarea consecintelor emiterii tardive a deciziei reespectiv, inregistrarea tardiva in registru general de evidenta a salariatilor (Revisal) a datei incetarii contractului individual de munca, prestarea muncii fara contract individual de munca, etc.