Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Dreptul muncii 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Chiar daca drepturile sunt favorabile salariatului, modificarile aduse contractului trebuie efectuate prin act aditional semnat de ambele parti

Angajatorul doreste sa isi recompenseze salariatii, modificand numarul de zile de concediu de odihna din 21, cate sunt acordate in prezent, in 30 de zile.
 

Ar urma ca aceasta regula sa se aplice tuturor angajatilor, indiferent de pozitia pe care o ocupa. Angajatorul doreste sa opereze aceasta modificare prin decizie unilaterala, una singura, care sa presupuna intrarea in efect a acestor dispozitii de luna viitoare. Angajatorul doreste sa stie daca este corect sa se procedeze astfel si daca mai este nevoie de acordul salariatului daca este vorba despre o modificare favorabila pentru acesta.
 

In legislatia muncii nu putem presupune nimic, nici macar atunci cand lucrurile par 100% logice si naturale. Suntem obligati sa respectam prevederile impuse de legiuitor, asa cum au fost acestea oferite si exprimate.
 

Conform art. 17, alin (3) din Codul Muncii, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:

a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;


d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
 

Elementele de mai sustrebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
 

Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) a art. 17 din Codul Muncii, in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
 

Daca modificarea ce se doreste a fi operata la contractul individual de munca al salariatilor nu rezulta in mod expres din lege, atunci angajatorul trebuie sa intocmeasca act aditional prin care sa stabileasca modificarea numarului de zile de concediu de odihna.
 

Modificarile aduse contractului individual de munca se fac prin act aditional, semnat cu fiecare angajat in parte. Decizia unilaterala de modificare a contractului individual de munca nu este acceptata ca solutie in acest caz.
 

Evident, numarul de zile de concediu de odihna poate fi acordat in cuantum superior fata de cel prevazut in Codul muncii si prin intermediul unui Contract Colectiv de Munca la nivel de unitate, acolo unde mai este valabil sau unde se doreste a fi incheiat unul nou.

 

 


Maria Nicutar
de Maria Nicutar
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 12 Ianuarie 2016
Votati articolul "Chiar daca drepturile sunt favorabile salariatului, modificarile aduse contractului trebuie efectuate prin act aditional semnat de ambele parti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre modificari contract individual de munca
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI