Curtea de Apel Alba a confirmat, definitiv si irevocabil, legalitatea primului certificat de urbanism al Proiectului Rosia Montana, emis in anul 2004, inainte de elaborarea studiului de impact asupra mediului, au precizat, marti, oficialii companiei, intr-un comunicat de presa.
Confirmand decizia Tribunalului Alba din luna iunie 2010, Curtea de Apel Alba a respins, in decursul saptamanii trecute, cererea de anulare a certificatului de urbanism nr. 68/2004, eliberat pentru RMGC de catre Consiliul Judetean Alba.
Potrivit companiei, cererea de anulare a fost introdusa de catre Asociatia Alburnus Maior si de Centrul de Resurse Juridice, iar certificatul de urbanism in cauza a fost eliberat in anul 2004, inainte de elaborarea studiului de impact asupra mediului pentru Proiectul Rosia Montana.
Decizia definitiva si irevocabila confirma, astfel, validitatea si legalitatea documentului emis catre RMGC in urma cu sase ani.
RMGC este o companie infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31%, Gabriel Resources - cu 80,46% si alti actionari minoritari - cu 0,23%.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Compania urmeaza sa dezvolte la Rosia Montana cea mai moderna mina din Romania, si va aduce in economia nationala peste 4 miliarde de dolari, ceea ce va duce la o contributie totala potentiala la PIB de 19 miliarde dolari, incluzand efectele de multiplicare, conform estimarilor recente ale specialistilor britanici de la Oxford Policy Management.
Potrivit oficialilor RMGC, pana in prezent au fost investite 400 milioane de dolari in afacerea cu aur din Romania, planurile fiind de a extrage aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint de la Rosia Montana, echivalentul a 20.000 de lingouri.
Pentru tratarea aurului extras de la Rosia Montana urmeaza sa fie folosita, zilnic, o cantitate de 40 de tone de cianura.
In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.
La finele saptamanii trecute, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, a declarat ca proiectul de la Rosia Montana se afla inca in faza de intrebari adresate investitorului, si ca, deocamdata, nu s-a ajuns la analizarea capitol cu capitol a investitiei. Oficialul a adaugat ca parerea ONG-urilor de mediu este binevenita si poate fi analizata de catre Comisia de specialitate infiintata pentru proiectul Rosia Montana, insa in limitele pe care le detine.
Din datele oficiale ale RMGC, in timpul constructiei minei compania va asigura 2.300 de locuri de munca directe, iar pe timpul exploatarii 800 de posturi directe, in total numarul locurilor de munca ajungand la 3.000, iar 99% dintre posturile vacante cu norma intreaga fiind destinate romanilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE