Romania a fost condamnata la CEDO pentru incalcarea libertatii de exprimare in cazul Bumbes versus Romania si este obligata sa plateasca aproximativ 7000 de euro despagubiri.
Decizia CEDO arata ca Romania a incalcat libertatea de exprimare a activistului civic Mihai Bumbes pentru un protest care a avut loc in august 2013. Impreuna cu alte trei persoane, Bumbes s-a legat cu catuse de una dintre portile de acces in curtea Guvernului, in semn de protest fata de hotararea executivului de a aproba exploatarea miniera de la Rosia Montana.
Condamnare pentru incalcarea libertatii de exprimare, la protestul din august 2013
Dupa cateva minute de protest, jandarmii l-au taiat catusele si i-au condus la sectia de politie pe cei patru protestatari, unde i-au amendat. Desi jandarmii care i-au ridicat de la poarta guvernului au aplicat procedurile prevazute in Legea 60/1991 (privind adunarile publice), acuzandu-i pe cei patru ca participa la un protest neautorizat, in procesul verbal incheiat la sectia de politie s-a consemnat ca protestatarii au fost amendati cu 500 de lei pentru huliganism, conform Legii 61/1991 (privind tulburarea ordinii publice), se arata intr-un
comunicat al organizatiei APADOR-CH, care a sustinut cazul Bumbes la CEDO.
"Curtea Europeana a Drepturilor Omului mentioneaza in hotararea publicata marti ca protestul de la poarta Guvernului a fost o forma de exprimare a nemultumirii fata de autoritati, mai ales ca a implicat doar patru persoane si a durat foarte putin. In plus, intrucat a fost rezultatul unei decizii spontane si nu a avut o popularizare prealabila, este greu de conceput ca un astfel de eveniment ar fi putut genera prezenta altor participanti sau adunarea unei multimi semnificative, care sa justifice masuri specifice din partea autoritatilor, si deci sa necesite o notificare", explica APADOR-CH.
Romania, obligata la plata a aproximativ 7000 de euro despagubiri
Potrivit sursei citate, Curtea a considerat ca libertatea de exprimare si libertatea de intrunire pasnica sunt strans legate in acest caz si a stabilit ca actiunile reclamantului si ale colegilor sai protestatari au fost de a atrage atentia publicului si a functionarilor asupra proiectului minier Rosia Montana, un subiect de interes general.
"CEDO a reiterat ca libertatea de exprimare constituie unul dintre fundamentele esentiale ale unei societati democratice, care cuprinde nu numai ideile exprimate, ci si modul in care acestea sunt exprimate, si ca uneori acest mod de exprimare poate fi mai neobisnuit, tocmai pentru a atrage atentia. In sfarsit, Curtea a constatat ca amenda aplicata protestatarilor, desi nu a fost mare, a avut un efect de descurajare asupra discursului public. Avand in vedere cele de mai sus, Curtea a decis ca ingerinta in dreptul reclamantului la libera exprimare nu a fost necesara intr-o societate democratica, conducand la o incalcare a Articolului 10 interpretat in lumina Articolului 11", se mai arata in comunicatul APADOR-CH.
Astfel, Curtea a stabilit ca Romania trebuie sa plateasca activistului Mihai Bumbes, in termen de trei luni de la data la care hotararea devine definitiva, "113 de euro plus orice taxa care poate fi perceputa, cu privire la prejudiciul material, 5000 de euro plus orice taxa care poate fi perceputa, cu privire la prejudiciul moral si 1872 de euro plus orice taxa care poate fi datorata reclamantului, cu titlu de costuri si cheltuieli, care urmeaza sa fie platita in contul bancar al reprezentantului reclamantului".
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<