Aceasta solicitare se intemeiaza pe faptul ca Tribunalul Alba a admis, in data de 24 mai 2011, cererea prin care Fundatia Culturala Rosia Montana (FCRM) solicita anularea hotararii nr. 1/2009 a Consiliului local al comunei Rosia Montana, judetul Alba din ianuarie 2009, prin care se confirma cu efecte retroactive, hotararile nr. 45 si 46 din 19 iulie 2002 ale Consiliului local Rosia Montana, cu privire la aprobarea Planului Urbanistic General si a Planului Urbanistic zonal pentru comuna Rosia Montana.
In consecinta, in baza dispozitiilor art. 10 – 12 din Ordinul nr. 860/2002 pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, in lipsa unor planuri de urbanism valabile Ministrul mediului si Padurilor este obligat sa suspende de indata procesul de evaluare a documentatiei privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat in Rosia Montana de catre SC RMGC SA.
De asemenea, cele 46 de organizatii cer Ministrului Mediului sa constate ca galeriile romane din Masivul Carnic au fost clasate in octombrie 2010 ca monumente istorice de clasa A, alaturi de celelalte vestigii arheologice din Rosia Montana.
Consideram ca intr-un stat de drept, unde interesul public si respectarea legii primeaza in fata oricaror interese private, trebuie aplicat principiul precautiei in luarea deciziilor (acest principiu este reglementat de art 191 din Tratatul UE versiune actualizata in 2010, care trebuie raportat si la rezolutia Parlamentului European conform careia folosirea cianurilor in minerit ar trebui sa fie interzisa in UE), principiu care va duce la respingerea unui astfel de proiect din cauza prejudiciilor mult prea mari pe care le-ar putea aduce mediului, incluzand in aceasta notiune, conform OUG 195/2005 si valorile culturale, respectiv, monumentele istorice.
In consecinta, un astfel de proiect trebuie respins fara nici o indoiala!
Pentru detalii suplimentare cu privire la activitatea Fundatiei Culturale Rosia Montana, puteti contacta pe: prof. Ioan Piso, ipiso@fcrm.ro, 0744 596 541.
Pentru detalii tehnice privind actiunile in instanta ale FCRM, puteti contacta av. Virgiliu Ghidra, Giurgea, Ghidra si Asociatii, ghidra@giurgeaghidra.ro, 0745 547 250.
FCRM adresa MMP anulare planuri urbanism si Carnic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<