Aceasta solicitare se intemeiaza pe faptul ca Tribunalul Alba a admis, in data de 24 mai 2011, cererea prin care Fundatia Culturala Rosia Montana (FCRM) solicita anularea hotararii nr. 1/2009 a Consiliului local al comunei Rosia Montana, judetul Alba din ianuarie 2009, prin care se confirma cu efecte retroactive, hotararile nr. 45 si 46 din 19 iulie 2002 ale Consiliului local Rosia Montana, cu privire la aprobarea Planului Urbanistic General si a Planului Urbanistic zonal pentru comuna Rosia Montana.
In consecinta, in baza dispozitiilor art. 10 – 12 din Ordinul nr. 860/2002 pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, in lipsa unor planuri de urbanism valabile Ministrul mediului si Padurilor este obligat sa suspende de indata procesul de evaluare a documentatiei privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat in Rosia Montana de catre SC RMGC SA.
De asemenea, cele 46 de organizatii cer Ministrului Mediului sa constate ca galeriile romane din Masivul Carnic au fost clasate in octombrie 2010 ca monumente istorice de clasa A, alaturi de celelalte vestigii arheologice din Rosia Montana.
Consideram ca intr-un stat de drept, unde interesul public si respectarea legii primeaza in fata oricaror interese private, trebuie aplicat principiul precautiei in luarea deciziilor (acest principiu este reglementat de art 191 din Tratatul UE versiune actualizata in 2010, care trebuie raportat si la rezolutia Parlamentului European conform careia folosirea cianurilor in minerit ar trebui sa fie interzisa in UE), principiu care va duce la respingerea unui astfel de proiect din cauza prejudiciilor mult prea mari pe care le-ar putea aduce mediului, incluzand in aceasta notiune, conform OUG 195/2005 si valorile culturale, respectiv, monumentele istorice.
In consecinta, un astfel de proiect trebuie respins fara nici o indoiala!
Pentru detalii suplimentare cu privire la activitatea Fundatiei Culturale Rosia Montana, puteti contacta pe: prof. Ioan Piso, ipiso@fcrm.ro, 0744 596 541.
Pentru detalii tehnice privind actiunile in instanta ale FCRM, puteti contacta av. Virgiliu Ghidra, Giurgea, Ghidra si Asociatii, ghidra@giurgeaghidra.ro, 0745 547 250.
FCRM adresa MMP anulare planuri urbanism si Carnic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<