Aceasta solicitare se intemeiaza pe faptul ca Tribunalul Alba a admis, in data de 24 mai 2011, cererea prin care Fundatia Culturala Rosia Montana (FCRM) solicita anularea hotararii nr. 1/2009 a Consiliului local al comunei Rosia Montana, judetul Alba din ianuarie 2009, prin care se confirma cu efecte retroactive, hotararile nr. 45 si 46 din 19 iulie 2002 ale Consiliului local Rosia Montana, cu privire la aprobarea Planului Urbanistic General si a Planului Urbanistic zonal pentru comuna Rosia Montana.
In consecinta, in baza dispozitiilor art. 10 � 12 din Ordinul nr. 860/2002 pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, in lipsa unor planuri de urbanism valabile Ministrul mediului si Padurilor este obligat sa suspende de indata procesul de evaluare a documentatiei privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat in Rosia Montana de catre SC RMGC SA.
De asemenea, cele 46 de organizatii cer Ministrului Mediului sa constate ca galeriile romane din Masivul Carnic au fost clasate in octombrie 2010 ca monumente istorice de clasa A, alaturi de celelalte vestigii arheologice din Rosia Montana.
Consideram ca intr-un stat de drept, unde interesul public si respectarea legii primeaza in fata oricaror interese private, trebuie aplicat principiul precautiei in luarea deciziilor (acest principiu este reglementat de art 191 din Tratatul UE versiune actualizata in 2010, care trebuie raportat si la rezolutia Parlamentului European conform careia folosirea cianurilor in minerit ar trebui sa fie interzisa in UE), principiu care va duce la respingerea unui astfel de proiect din cauza prejudiciilor mult prea mari pe care le-ar putea aduce mediului, incluzand in aceasta notiune, conform OUG 195/2005 si valorile culturale, respectiv, monumentele istorice.
In consecinta, un astfel de proiect trebuie respins fara nici o indoiala!
Pentru detalii suplimentare cu privire la activitatea Fundatiei Culturale Rosia Montana, puteti contacta pe: prof. Ioan Piso, ipiso@fcrm.ro, 0744 596 541.
Pentru detalii tehnice privind actiunile in instanta ale FCRM, puteti contacta av. Virgiliu Ghidra, Giurgea, Ghidra si Asociatii, ghidra@giurgeaghidra.ro, 0745 547 250.
FCRM adresa MMP anulare planuri urbanism si Carnic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem nevoie de ajutor intr-o anume speta. Ce cod cor ne recomandati pentru un job cu denumirea de Business Development Manager ? Persoana respectiva va avea ca responsabilitati identificarea si atragerea de clienti noi, cresterea afacerii, noi piete. Un cod cor strict pentru Business Development Manager nu am identificat si ar trebui sa alegem un alt cod cor care sa reflecte cat mai aproape responsabilitatile pe care le implica job-ul respectiv.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre crearea unor locuri noi de munca. In afara de declararea lor in aplicatia PULS, mai sunt alte obligatii legale? trebuie sa existe vreun model de decizie din partea admin legata de crearea locului in cauza? Daca da, imi puteti trimite un astfel de model? Care ar fi pasii de urmat, in intern, pentru crearea unui nou loc de munca. Stiu ca la desfiintare trebuie aduse o serie intreaga de argumente, dar la creare ce este necesar? La noi fluxul ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<