Contractele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor. La stabilirea vointei concordante se va tine seama, intre altele, de scopul contractului, de negocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului.
Clauzele se interpreteaza unele prin altele, dand fiecareia intelesul ce rezulta din ansamblul contractului.
Clauzele susceptibile de mai multe intelesuri se interpreteaz a in sensul ce se potriveste cel mai bine naturii si obiectului contractului. Clauzele indoie lnice se interpreteaza tinand seama, intre altele, de natura contractului, de imprejur arile in care a fost incheiat, de interpretarea dat a anterior de parti, de sensul atribuit in general clauzelor si expresiilor in domeniu si de uzante.
Clauzele se interpreteaza in sensul in care pot produce efecte, iar nu in acela in care nu ar putea produce niciunul.
Situatie. La negocierea unui contract, au fost stabilite anumite clauze care nu se regasesc in contractul semnat. Nu am renuntat la aceste clauze , insa am considerat ca un contract mai simplu poate profita ambelor parti. In cazul in care s -ar ivi litigii cu privire la executarea contractului, ne putem prevala si de clauzele asupra car ora am cazut de acord la negocieri ?
Exista o serie de inscrisuri care conf irma cursul negocierilor. Pana acum nu sunt probleme si nu as dori sa ofensez partea cealalta prin refacerea contractului.
Solutie: Conform art. 1266 Cod civil, la stabilirea vointei concordante se va tine seama , intre altele, de scopul contractului, de n egocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului. Daca partile au executat si acte la care nu s -au obligat prin contract, se poate interpreta ca au existat si alte clauze care n u au fost inscrise in contract.
Mai mult, dovezile pe care le detineti pot ajuta la interpretarea contractului, astfel incat sa nu existe vreun dubiu cu privire la intinderea si obligatiile asumate prin contract.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea are prevazuta in regulamentul intern o pauza de masa de 45 de min, care nu este inclusa in timpul de lucru program de lucru de 8 ore. Sistemul e astfel setat incat angajatii se ponteaza intr-o aplicatie, iar ziua de munca e completa doar cand au 8 ore si 45 de minute, bineinteles cu documentarea celor 45 de minute ca pauza de masa si prevederi corespunzatoare in regulamentul intern. Este necesara acum introducerea programului de lucru 12 cu 24, 12 cu 48. Avand in vedere prevederea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nivelul de studii, care nu este un camp prezent in vechiul registru, trebuie introdus pentru fiecare salariat in REGES-ONLINE. Ne puteti spune daca se va introduce nivelul de studii al persoanei care ocupa postul respectiv sau nivelul de studii al postului ocupat de persoana respectiva? De ex. pentru un salariat absolvent de master angajat pe postul de agent de vanzari vom declara studii medii sau studii superioare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a carei activitate a inceput in luna februarie 2025 va intra in concediu prenatal la inceputul lunii iunie 2025. Aceasta are functia de baza la un al angajator. Avand in vedere ca are mai putin de 6 luni de activitate la societatea noastra, va rog sa ne spuneti cum este corect sa procedam in perioada concediului medical. Ce variante sunt in aceasta situatie? Poate fi remunerata in continuare angajata in aceasta perioada? Daca da, cum se ponteaza si cum se calculeaza remuneratia care i...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<