Contractele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor. La stabilirea vointei concordante se va tine seama, intre altele, de scopul contractului, de negocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului.
Clauzele se interpreteaza unele prin altele, dand fiecareia intelesul ce rezulta din ansamblul contractului.
Clauzele susceptibile de mai multe intelesuri se interpreteaz a in sensul ce se potriveste cel mai bine naturii si obiectului contractului. Clauzele indoie lnice se interpreteaza tinand seama, intre altele, de natura contractului, de imprejur arile in care a fost incheiat, de interpretarea dat a anterior de parti, de sensul atribuit in general clauzelor si expresiilor in domeniu si de uzante.
Clauzele se interpreteaza in sensul in care pot produce efecte, iar nu in acela in care nu ar putea produce niciunul.
Situatie. La negocierea unui contract, au fost stabilite anumite clauze care nu se regasesc in contractul semnat. Nu am renuntat la aceste clauze , insa am considerat ca un contract mai simplu poate profita ambelor parti. In cazul in care s -ar ivi litigii cu privire la executarea contractului, ne putem prevala si de clauzele asupra car ora am cazut de acord la negocieri ?
Exista o serie de inscrisuri care conf irma cursul negocierilor. Pana acum nu sunt probleme si nu as dori sa ofensez partea cealalta prin refacerea contractului.
Solutie: Conform art. 1266 Cod civil, la stabilirea vointei concordante se va tine seama , intre altele, de scopul contractului, de n egocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului. Daca partile au executat si acte la care nu s -au obligat prin contract, se poate interpreta ca au existat si alte clauze care n u au fost inscrise in contract.
Mai mult, dovezile pe care le detineti pot ajuta la interpretarea contractului, astfel incat sa nu existe vreun dubiu cu privire la intinderea si obligatiile asumate prin contract.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<