Cererea de investire cu formula executorie unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile nu ar trebui, cel putin teoretic, sa ajunga in instanta de judecata. Procedura investirii cu formula executorie a hotararilor judecatoresti prezinta insa si particularitati si cererea de investire poate ajunge in instanta de judecata.
Astfel, in conformitate cu prevederile articolului 269 alineat (2) din Codul de procedura civila, „hotararea investita cu formula executorie se va da numai partii care a castigat sau reprezentantului ei“.
Pentru investirea unei hotarari cu formula executorie, de cele mai multe ori este necesara si suficienta o cerere adresata presedintelui instantei care a pronuntat in fond sentinta a carei investire se solicita, insotita de chitanta prin care s-a achitat taxa de timbru si de timbru judiciar.
Asa cum am aratat mai sus, numai partii care a castigat sau reprezentantului aces teia i se va elibera hotararea judecatoreasca investita cu formula executorie.
Exista insa si situatia in care atat partea care a castigat cat si cea care a pierdut procesul sa solicite eliberarea titlului executoriu.
Vor putea primi ambele parti titlul executoriu?
In aceasta situatie, investirea hotararii se va face numai dupa ce se admite cererea prin care se solicita eliberarea titlului.
Aceasta inseamna ca cererea de investire, impreuna cu dosarul in care s-a pronuntat hotararea vor fi trimise in sedinta publica, pentru ca instanta sa se pronunte asupra ei.
Cererii i se vor atasa o taxa de timbru de 4 lei si un timbru judiciar si i se va fixa termen de judecata, ca oricarei alte cereri adresate instantei de judecata.
In sedinta publica se va analiza dosarul si se va stabili care dintre partile din dosar este cea indreptatita sa i se elibereze titlul executoriu.
Dupa ce instanta se va pronunta prin incheiere asupra acestor aspecte, partea care a castigat se poate prezenta pentru a ridica hotararea judecatoreasca pe care se va aplica formula prevazuta de articolul 269 punctul 1 din Codul de procedura civila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<