Cererea de investire cu formula executorie unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile nu ar trebui, cel putin teoretic, sa ajunga in instanta de judecata. Procedura investirii cu formula executorie a hotararilor judecatoresti prezinta insa si particularitati si cererea de investire poate ajunge in instanta de judecata.
Astfel, in conformitate cu prevederile articolului 269 alineat (2) din Codul de procedura civila, „hotararea investita cu formula executorie se va da numai partii care a castigat sau reprezentantului ei“.
Pentru investirea unei hotarari cu formula executorie, de cele mai multe ori este necesara si suficienta o cerere adresata presedintelui instantei care a pronuntat in fond sentinta a carei investire se solicita, insotita de chitanta prin care s-a achitat taxa de timbru si de timbru judiciar.
Asa cum am aratat mai sus, numai partii care a castigat sau reprezentantului aces teia i se va elibera hotararea judecatoreasca investita cu formula executorie.
Exista insa si situatia in care atat partea care a castigat cat si cea care a pierdut procesul sa solicite eliberarea titlului executoriu.
Vor putea primi ambele parti titlul executoriu?
In aceasta situatie, investirea hotararii se va face numai dupa ce se admite cererea prin care se solicita eliberarea titlului.
Aceasta inseamna ca cererea de investire, impreuna cu dosarul in care s-a pronuntat hotararea vor fi trimise in sedinta publica, pentru ca instanta sa se pronunte asupra ei.
Cererii i se vor atasa o taxa de timbru de 4 lei si un timbru judiciar si i se va fixa termen de judecata, ca oricarei alte cereri adresate instantei de judecata.
In sedinta publica se va analiza dosarul si se va stabili care dintre partile din dosar este cea indreptatita sa i se elibereze titlul executoriu.
Dupa ce instanta se va pronunta prin incheiere asupra acestor aspecte, partea care a castigat se poate prezenta pentru a ridica hotararea judecatoreasca pe care se va aplica formula prevazuta de articolul 269 punctul 1 din Codul de procedura civila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<