Potrivit dispozitiilor art. 787 Cod civil,
fiduciarul raspunde pentru prejudiciile cauzate prin actele de conservare sau administrare a masei patrimoniale fiduciare.
Raspunderea fiduciarului va interveni numai in cazul in care se constata ca, din culpa acestuia, a fost adus un prejudiciu. Pentru aceasta fiduciarul raspunde numai cu celelalte drepturi cuprinse in patrimoniul sau, fiind normal ca sa nu fie afectata masa patrimoniala fiduciara.
Se pune insa intrebarea daca, in momentul in care se constata
prejudiciul, nu s-ar impune inlocuirea fiduciarului si nu doar atragerea raspunderii patrimoniale a acestuia.
Din acest punct de vedere consideram ca
fiduciarul, chiar daca va fi inlocuit, poate fi tras la raspundere pentru prejudiciile cauzate prin actele de conservare sau administarre a masei patrimoniale fiduciare. Este posibil ca instanta, care a fost sesizata cu cererea de inlocuire, sa se pronunte si cu privire la repararea daunelor create de fiduciar, daca a fost sesizata in acest sens cu un capat de cerere separat de cel de inlocuire a fiduciarului.
Pe de alta parte, consideram admisibila cererea de despagubire pentru prejudiciile cauzate atunci cand acestea au intervenit chiar la finalizarea contractului si, prin urmare, nu se mai impune inlocuirea fiduciarului.
O alta ipoteza ar fi aceea in care, desi a fost produs un prejudiciu, acesta nu este de natura a face admisibila cererea de inlocuire. Nu impartasim aceasta solutie, avand in vedere ca producerea unui prejudiciu din
culpa fiduciarului este rezultatul neindeplinirii obligatiilor contractuale si pune in pericol interesele incredintate astfel incat se impune inlocuirea fiduciarului, conform dispozitiilor art.788 Cod civil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<