Potrivit dispozitiilor art. 787 Cod civil,
fiduciarul raspunde pentru prejudiciile cauzate prin actele de conservare sau administrare a masei patrimoniale fiduciare.
Raspunderea fiduciarului va interveni numai in cazul in care se constata ca, din culpa acestuia, a fost adus un prejudiciu. Pentru aceasta fiduciarul raspunde numai cu celelalte drepturi cuprinse in patrimoniul sau, fiind normal ca sa nu fie afectata masa patrimoniala fiduciara.
Se pune insa intrebarea daca, in momentul in care se constata
prejudiciul, nu s-ar impune inlocuirea fiduciarului si nu doar atragerea raspunderii patrimoniale a acestuia.
Din acest punct de vedere consideram ca
fiduciarul, chiar daca va fi inlocuit, poate fi tras la raspundere pentru prejudiciile cauzate prin actele de conservare sau administarre a masei patrimoniale fiduciare. Este posibil ca instanta, care a fost sesizata cu cererea de inlocuire, sa se pronunte si cu privire la repararea daunelor create de fiduciar, daca a fost sesizata in acest sens cu un capat de cerere separat de cel de inlocuire a fiduciarului.
Pe de alta parte, consideram admisibila cererea de despagubire pentru prejudiciile cauzate atunci cand acestea au intervenit chiar la finalizarea contractului si, prin urmare, nu se mai impune inlocuirea fiduciarului.
O alta ipoteza ar fi aceea in care, desi a fost produs un prejudiciu, acesta nu este de natura a face admisibila cererea de inlocuire. Nu impartasim aceasta solutie, avand in vedere ca producerea unui prejudiciu din
culpa fiduciarului este rezultatul neindeplinirii obligatiilor contractuale si pune in pericol interesele incredintate astfel incat se impune inlocuirea fiduciarului, conform dispozitiilor art.788 Cod civil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<