Potrivit dispozitiilor art. 787 Cod civil,
fiduciarul raspunde pentru prejudiciile cauzate prin actele de conservare sau administrare a masei patrimoniale fiduciare.
Raspunderea fiduciarului va interveni numai in cazul in care se constata ca, din culpa acestuia, a fost adus un prejudiciu. Pentru aceasta fiduciarul raspunde numai cu celelalte drepturi cuprinse in patrimoniul sau, fiind normal ca sa nu fie afectata masa patrimoniala fiduciara.
Se pune insa intrebarea daca, in momentul in care se constata
prejudiciul, nu s-ar impune inlocuirea fiduciarului si nu doar atragerea raspunderii patrimoniale a acestuia.
Din acest punct de vedere consideram ca
fiduciarul, chiar daca va fi inlocuit, poate fi tras la raspundere pentru prejudiciile cauzate prin actele de conservare sau administarre a masei patrimoniale fiduciare. Este posibil ca instanta, care a fost sesizata cu cererea de inlocuire, sa se pronunte si cu privire la repararea daunelor create de fiduciar, daca a fost sesizata in acest sens cu un capat de cerere separat de cel de inlocuire a fiduciarului.
Pe de alta parte, consideram admisibila cererea de despagubire pentru prejudiciile cauzate atunci cand acestea au intervenit chiar la finalizarea contractului si, prin urmare, nu se mai impune inlocuirea fiduciarului.
O alta ipoteza ar fi aceea in care, desi a fost produs un prejudiciu, acesta nu este de natura a face admisibila cererea de inlocuire. Nu impartasim aceasta solutie, avand in vedere ca producerea unui prejudiciu din
culpa fiduciarului este rezultatul neindeplinirii obligatiilor contractuale si pune in pericol interesele incredintate astfel incat se impune inlocuirea fiduciarului, conform dispozitiilor art.788 Cod civil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<