Daca ai un abonament la internet pe numele tau, atunci trebuie sa stii ca titularul este vinovat de ilegalitatile comise de alta persoana.
In momentul in care accesezi internetul prin intermediul unei conexiuni primesti un IP. Acesta este, in termeni foarte simpli, o carte de identitate virtuala pentru tine si device-urile tale din casa. Desi identitatea ta (CNP, serie s.a) nu este cunoscuta de compania care iti furnizeaza acces la internet, in baza acelui IP se poate determina locatia, activitatea care a avut loc acolo si pentru cat timp. Pana la o investigatie serioasa nimeni nu stie cine esti si ce faci in online, insa odata ce adresa ta de IP va face parte dintr-o ancheta serioasa toata activitatea ta pe internet va putea fi foarte usor de gasit.
Asadar, intelegem ca pentru orice fel de activitate ilegala comisa din casa ta, unde ai o conexiune la internet activa si un IP alocat inseamna ca va trebui sa iti asumi raspunderea in cazul unei anchete sau investigatii.
Spre exemplu, intr-o hotarare a unei instante din Romania in anul 2010 s-a stabilit ca titularul abonamentului a comis incalcarea drepturilor de autor, desi persoana in cauza nu avea nicio legatura cu fapta. Aici s-a aplicat prezumtia ca titularul conexiunii este si autorul infractiunii.
Problema reala nu este la acest capitol pentru multi dintre abonatii la internet, ci pentru parintii ai caror copii pirateaza jocuri/filme/muzica. Avantajul este ca pirateria (descarcarea de pe torrente) in Romania nu este inca investigata corespunzator si nici pedepsele nu sunt inca stabilite cu claritate pentru a se pune in practica hotarari ale instantelor de judecata.
Cu toate astea, parintii raspund oricum pentru faptele copiilor minori, conform prevederilor Codului Civil, insa ar putea scapa de raspundere daca demonstreaza ca au facut tot ce se poate pentru educarea minorilor si cauza nu ar fi o educatie precara.
Titularii de abonamente la internet ar trebui sa aiba grija si la conexiunile Wi-Fi care pot fi foarte usor accesate, daca nu sunt securizate corespunzator. Un vecin v-ar putea accesa conexiunea si v-ar putea fura date bancare sau ar putea comite anumite infractiuni de care v-ati face vinovat, daca nu veti putea sa va dovediti inocenta.
Finalmente, intarim inca o data ideea necesitatii unei bune securizari a terminalelor mobile, PC-urilor si consolelor din casa dumneavoastra care se conecteaza la internet pentru a evita situatii in care trebuie sa cautati metode prin care sa aratati ca nu sunteti vinovati de fapta comisa.
Portal Codul Muncii
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Obtine toate informatiile necesare si afla cum te poti proteja eficient impotriva a orice atac folosind Ghidul Practic de Protectie Impotriva Atacurilor Cibernetice!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri