A fost lansat in dezbatere publica proiectul de lege privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor
Art. 1 (1) Prezenta lege reglementeaza infiintarea si functionarea organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare si a societatilor de administrare a investitiilor. (Directiva 2009/65/CE - art.1 (1))
(2) Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, denumita in continuare C.N.V.M., este autoritatea competenta care aplica prevederile prezentei legi, prin exercitarea prerogativelor stabilite in statutul sau si prin Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Legea nr.297/2004. (Directiva 2010/78/UE – art. 11 para.(31) si Directiva 2009/65/CE – art. 97 (2))
Art. 2 (1) Organismele de plasament colectiv in valori mobiliare, denumite in continuare O.P.C.V.M. sunt fondurile deschise de investitii si societatile de investitii, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au ca unic scop efectuarea de investitii colective, plasand resursele banesti in instrumente financiare lichide la care se face referire in art.82 alin.(1), si operand pe principiul diversificarii riscului si administrarii prudentiale;
b) titlurile de participare sunt, la cererea detinatorilor, rascumparabile continuu din activele respectivelor organisme. Activitatea O.P.C.V.M. de a se asigura ca valoarea titlurilor sale de participare pe o piata nu variaza semnificativ in raport cu valoarea activului net unitar, poate fi considerata echivalenta a operatiunii de rascumparare. (Directiva 2009/65/CE - art.1(2) para.(1))
(2) O.P.C.V.M. pot fi constituite din mai multe compartimente de investitii. (Directiva 2009/65/CE - art.1 (2) para.(2))
(3) O.P.C.V.M. sunt infiintate fie sub forma de fonduri deschise de investitii, pe baza de contract civil, fie sub forma de societati de investitii, prin act constitutiv. (Directiva 2009/65/CE - art.1 (3) para.(1))
(4) Titlurile de participare ale O.P.C.V.M. sunt unitati de fond sau actiuni emise de O.P.C.V.M., in functie de modul de constituire al acestora. (Directiva 2009/65/CE - art.1 (3) para.(2))
(5) Societatile de investitii care isi plaseaza activele, prin intermediul filialelor, cu preponderenta altfel decat in valori mobiliare, nu sunt reglementate de prezenta lege. (Directiva 2009/65/CE - art.1 (4))
(6) O.P.C.V.M. nu se pot transforma in alte tipuri de organisme de plasament colectiv. (Directiva 2009/65/CE - art.1 (5))
(7) Orice organism de plasament colectiv se poate transforma intr-un O.P.C.V.M., cu respectarea prevederilor prezentei legi si a reglementarilor emise de C.N.V.M.
Cititi aici tot
continutul proiectului
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<