Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat in cadrul conferintei ZF PHARMA SUMMIT’12 ca „Prima forma modificata a pachetului de servicii de baza de care va beneficia un asigurat in urma contributiei la fondul de asigurari de sanatate se va regasi deja in Contractul- Cadru de anul viitor.”
Acesta a precizat ca, in prezent, se lucreaza la acest pachet care isi propune sa conduca, in timp, pana la eliminarea listelor de asteptare pentru tratamentul bolnavilor oncologici sau de diabet. De asemenea, ministrul a spus ca medicamentele neesentiale, ieftine, cu valoare pana in 10 lei, ca de exemplu expectorantele, nu vor mai fi compensate „deoarece acestea pot fi sustinute de asigurat, dar costa fondul de sanatate aproape 20 milioane de euro anual.”
Ministrul a mai specificat ca „ Pachetul de baza va raspunde unei intrebari esentiale- pentru ce risc ne asiguram? Pentru cel major, adica pentru o boala la care nu ne putem permite tratamentul (cancer, diabet etc) sau pentru cel minor, cum ar fi tratamentul unei afectiuni respiratorii”.
O alta problema ridicata este lipsa de interes a reprezentantilor opiniei publice, a asociatiilor profesionale si de pacienti, sindicatelor etc. fata de noua Lege a Sanatatii.
“Avem foarte putine propuneri la proiectul pus in dezbatere. Propunerile pe care le putem lua in consideratie sunt de forma si nu de fond. Avem si propuneri care nu au legatura cu Sanatatea, ca de exemplu cererea de desfiintare a Institutului Cultural Roman”, a mai spus Vasile CEPOI, in timpul dezbaterilor.
Potrivit ministrului, in conformitate cu intelegerile dintre autoritatile romane si organismele internationale, Legea Sanatatii ar trebui sa intre in dezbaterea Parlamentului Romaniei, in prima parte a lunii decembrie.
Sursa
Ministerul Sanatatii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, referitor la obligatia de acordare a mesei, va rugam sa ne specificati: 1. Cum trebuie evidentiata in actul aditional, prin cateva exemple. 2. Cate mese pe zi trebuie acordate. 3. Care este tratamentul fiscal. 4. Ce se intampla daca este acordata de beneficiar prin intelegere cu acesta.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<