Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat in cadrul conferintei ZF PHARMA SUMMIT’12 ca „Prima forma modificata a pachetului de servicii de baza de care va beneficia un asigurat in urma contributiei la fondul de asigurari de sanatate se va regasi deja in Contractul- Cadru de anul viitor.”
Acesta a precizat ca, in prezent, se lucreaza la acest pachet care isi propune sa conduca, in timp, pana la eliminarea listelor de asteptare pentru tratamentul bolnavilor oncologici sau de diabet. De asemenea, ministrul a spus ca medicamentele neesentiale, ieftine, cu valoare pana in 10 lei, ca de exemplu expectorantele, nu vor mai fi compensate „deoarece acestea pot fi sustinute de asigurat, dar costa fondul de sanatate aproape 20 milioane de euro anual.”
Ministrul a mai specificat ca „ Pachetul de baza va raspunde unei intrebari esentiale- pentru ce risc ne asiguram? Pentru cel major, adica pentru o boala la care nu ne putem permite tratamentul (cancer, diabet etc) sau pentru cel minor, cum ar fi tratamentul unei afectiuni respiratorii”.
O alta problema ridicata este lipsa de interes a reprezentantilor opiniei publice, a asociatiilor profesionale si de pacienti, sindicatelor etc. fata de noua Lege a Sanatatii.
“Avem foarte putine propuneri la proiectul pus in dezbatere. Propunerile pe care le putem lua in consideratie sunt de forma si nu de fond. Avem si propuneri care nu au legatura cu Sanatatea, ca de exemplu cererea de desfiintare a Institutului Cultural Roman”, a mai spus Vasile CEPOI, in timpul dezbaterilor.
Potrivit ministrului, in conformitate cu intelegerile dintre autoritatile romane si organismele internationale, Legea Sanatatii ar trebui sa intre in dezbaterea Parlamentului Romaniei, in prima parte a lunii decembrie.
Sursa
Ministerul Sanatatii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<