Catre Avocatul Poporului:
In conformitate cu art.59 alin.1 din "Constitutia Romaniei" si art. 11 alin. 1 lit. d si art. 32 din "Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata 2010", Decanul si Consiliul Baroului Bucuresti va roaga sa invocati exceptia de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile art. 69 alin 3 din "Legea nr.51/1995, modificata prin Legea nr.270/2010" care contravin dispozitiilor art. 16 alin.1, art. 20 alin. 1 si art. 41 alin.2 din "Constitutia Romaniei", precum si prevederilor din "Cartea Europeana a Drepturilor Omului" (art.21, art.31 si art.54).
Art. 69 alin. 3 din "Legea nr.51/1995, modificata prin Legea nr.270/2010" stabileste: "Pentru cheltuielile curente necesare functionarii serviciilor de asistenta judiciara din cadrul barourilor, din sumele virate lunar pentru plata onorariilor cuvenite pentru asistenta judiciara, fiecare barou isi constituie un fond prin retinerea a 1% din valoarea acestor sume, aprobate si efectiv varsate. Retinerea procentului de 1% se face la achitarea efectiva a onorariului catre avocatul indreptatit."
Art. 16 alin. 1 din "Constitutia Romaniei" stabileste: "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari."
Art. 20 alin.1 din "Constitutia Romaniei" statueaza: "Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte."
Art. 21 din "Cartea Europeana a Drepturilor Omului" interzice discriminarea de orice fel.
Art. 31 din "Cartea Europeana a Drepturilor Omului" stabileste pentru orice persoana dreptul la conditii de munca echitabile si corecte.
Art. 54 din "Cartea Europeana a Drepturilor Omului" instituie interzicerea abuzului de drept.
Art. 38 din "Codul Muncii" prevede la modul imperativ: "Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate."
DECAN,
Av. Ion ILIE-IORDACHESCU
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o firma de constructii cu un santier in Ungaria. Un angajat a fost delegat lasantierul din Ungaria pentru doua saptamani. Este legala acordarea diurnei externe pentru delegare, doar in baza deciziei de delegare si a ordinului de deplasare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoare situatie. Avem un salariat care are concediu medical pana in data de 15.11.2024. In data de 06.11.2024 aduce o decizie medicala asupra capacitatii de munca cu urmatoarele date : Deficienta functionala: accentuata, Capacitate de munca: a diminuatacapacitate de autoservire pastrata partial, Se incadreaza in gradul de invaliditate II, Data ivirii invaliditatii 05.11.2024. Am facut incetare in data de 06.11.2024 cu art 56 lit. c , iar decontarea concediului medical...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat a lipsit nemotivat de la locul de munca in perioada 21-23 octombrie. Pentru aceasta in data de 23 octombrie am suspendat contractul cu art 31 alin 3 in Revisal privind absentele nemotivate pentru perioada 21-23 octombrie si am facut incetarea suspendarii cu 24 octombrie, zi in care salariatul a si venit la lucru. Pentru aceasta operatiune am intocmit 2 decizii: - Prima: decizia de suspendare nr. 1 din data de 23 octombrie privind suspendarea contractului in perioada 21-23 octombrie -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<