Catre Avocatul Poporului:
In conformitate cu art.59 alin.1 din "Constitutia Romaniei" si art. 11 alin. 1 lit. d si art. 32 din "Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata 2010", Decanul si Consiliul Baroului Bucuresti va roaga sa invocati exceptia de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile art. 69 alin 3 din "Legea nr.51/1995, modificata prin Legea nr.270/2010" care contravin dispozitiilor art. 16 alin.1, art. 20 alin. 1 si art. 41 alin.2 din "Constitutia Romaniei", precum si prevederilor din "Cartea Europeana a Drepturilor Omului" (art.21, art.31 si art.54).
Art. 69 alin. 3 din "Legea nr.51/1995, modificata prin Legea nr.270/2010" stabileste: "Pentru cheltuielile curente necesare functionarii serviciilor de asistenta judiciara din cadrul barourilor, din sumele virate lunar pentru plata onorariilor cuvenite pentru asistenta judiciara, fiecare barou isi constituie un fond prin retinerea a 1% din valoarea acestor sume, aprobate si efectiv varsate. Retinerea procentului de 1% se face la achitarea efectiva a onorariului catre avocatul indreptatit."
Art. 16 alin. 1 din "Constitutia Romaniei" stabileste: "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari."
Art. 20 alin.1 din "Constitutia Romaniei" statueaza: "Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte."
Art. 21 din "Cartea Europeana a Drepturilor Omului" interzice discriminarea de orice fel.
Art. 31 din "Cartea Europeana a Drepturilor Omului" stabileste pentru orice persoana dreptul la conditii de munca echitabile si corecte.
Art. 54 din "Cartea Europeana a Drepturilor Omului" instituie interzicerea abuzului de drept.
Art. 38 din "Codul Muncii" prevede la modul imperativ: "Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate."
DECAN,
Av. Ion ILIE-IORDACHESCU
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<