Senatorii si-au suspendat sedinta in plen de marti, fara a discuta pe fond reexaminarea la Legea pensiilor, dupa doua ore in care opozitia a avut numeroase interventii, contestate de reprezentantii puterii pe motiv ca s-ar amana deliberat dezbaterea pe fond a actului normativ.
Senatorii PSD si PNL au recurs, de multe ori, la atacuri politice sub pretextul invocarii procedurii sau au vorbit douazeci de minute despre "intelepciunea senatorilor", cum a fost cazul social-democratului Petre Daea.
Solicitarile formulate de senatorii PDL Cristian Radulescu si Dumitru Constantin catre presedintele de sedinta, liberalul Teodor Melescanu, pentru intreruperea discutiilor in afara raportului la Legea pensiilor, nu au avut castig de cauza, astfel ca mai multi senatori PSD si PNL au vorbit, repetandu-se, pe un subiect deja transat in Biroul Permanent, daca o lege trimisa la reexaminare poate fi rediscutata si pe alte articole decat cele sesizate.
Argumentul oficial invocat la inceputul dezbaterilor pe procedura a fost cel al presedintelui Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), care a cerut explicatii pentru faptul ca avizul comisiei, cu 15 amendamente formulate la Legea pensiilor, nu a fost prins in raportul final al Comisiei de munca.
Timp de doua ore, senatorii opozitiei au luat cuvantul, vorbind despre gestul ministrului Ioan Botis de la lucrarile Comisiei de munca, despre decizii anterioare ale Curtii Constitutionale in cazuri legate de cereri de reexaminare, despre modul in care Legea pensiilor a fost adoptata de Camera Deputatilor, despre cine trebuie sa modifice anexa din Legea pensiilor de etapizare a majorarii graduale a varstei de pensionare.
La interventiile repetate ale senatorilor opozitiei, reprezentantii PDL au replicat ca PSD amana deliberat discutarea pe fond a Legii, intrucat nu ar dori adoptarea acesteia.
Constantin Dumitru a afirmat ca, indiferent de votul din Senat, acolo unde opozitia avea majoritate, marti, Legea pensiilor va fi dezbatuta decizional la Camera Deputatilor, iar PDL isi va impune punctul de vedere.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a spus ca senatorii trebuie sa dezbata numai articolele din lege care au facut obiectul cererii de reexaminare, invocand in acest sens doua decizii ale Curtii Constitutionale.
"Oricare dintre dumneavoastra, daca ati veni la guvernare, ati avea aceeasi abordare asupra legii pensiilor", a afirmat el.
Fise distractive pentru gradinita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Cu un minut inaintea expirarii programului de lucru, prevazuta pentru ora 13.00, senatorul PNL Puiu Hasotti a solicitat o pauza de consultari.
Solicitarea liberalului a fost legata de faptul ca, in urma cu doua ore, la inceputul discutiilor legate de Legea pensiilor, plenul votase prelungirea programului de lucru pana la epuizarea votului pe Legea pensiilor, solicitata de PDL.
Hasotti a intervenit la microfon inainte de expirarea programului de lucru aratand ca, in fapt, dezbaterile propriu zise pe articole nu au inceput, desi senatorii vorbisera mai bine de doua ore pe acest punct de pe ordinea de zi.
In consecinta, Hasotti a cerut o pauza de consultari, motivand ca liderii de grupuri trebuie sa se puna de acord daca mai este in vigoare votul prin care se prelungea programul de lucru, din moment ce prima conditie a prelungirii respective, dezbaterea pe articole, nu incepuse inca.
Dupa pauza de consultari, presedintele de sedinta, Teodor Melescanu, a invocat lipsa unui acord al liderilor de grupuri asupra prelungirii programului sau retrimiterii Legii la comisii, a constatat lipsa cvorumului si a anuntat suspendarea sedintei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri