PDL a cerut, marti, in Biroul Permanent al Senatului, ca reexaminarea Legii pensiilor sa se faca in procedura de urgenta, insa solicitarea a fost respinsa, PSD, PC si PNL detinand majoritatea in conducerea acestui for legislativ.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat ca democrat-liberalii au cerut ca reexaminarea Legii pensiilor sa se faca in procedura de urgenta, iar Comisia de munca sa faca raportul intr-o saptamana, avand in vedere ca este vorba despre modificarea doar a unui articol al actului normativ.
Conform lui Radulescu, reprezentantii PSD, PC si PNL au propus, "dupa negocieri", ca raportul comisiei sa fie elaborat in aproximativ trei saptamani. Liderul senatorilor PDL a acuzat opozitia ca doreste, de fapt, sa mentina "privilegiile" parlamentarilor in privinta pensiilor.
Radulescu a precizat ca PDL va cere si in plen ca reexaminarea legii sa fie facuta in procedura de urgenta.
Presedintele Basescu a cerut, joi, reexaminarea legii avand obiectii fata de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la varsta standard de pensionare pentru femei, seful statului cerand stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.
In cazul reexaminarii legilor la solicitarea sefului statului, Constitutia nu prevede un termen in care Parlamentul trebuie sa reanalizeze actul normativ. Singurele prevederi din legea fundamentala se refera la faptul ca presedintele tarii nu poate cere decat o data reexaminarea actului normativ si ca promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea actului normativ adoptat dupa reexaminare.
In cazul Legii pensiilor, cererea de reexaminare a fost transmisa Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
Potrivit articolului 146 din Regulamentul Senatului, in cazul in care presedintele Romaniei cere, inainte de promulgare, reexaminarea unei legi adoptate prima data de catre Senat, cererea va fi inscrisa in termen de cel mult 30 de zile in proiectul ordinii de zi a acestui for legislativ.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Memorator Gramatica Gimnaziu
Acelasi articol prevede ca "reexaminarea legii pe baza cererii presedintelui Romaniei se face cu respectarea procedurii legislative".
Prin urmare, Senatul are termen de o luna de zile, incepand din 7 octombrie (cand a fost trimisa cererea de reexaminare), pentru a inscrie proiectul pe ordinea de zi a plenului.
De la momentul la care este prezentat in Biroul Permanent, Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, are, potrivit Constitutiei si propriului regulament, 45 de zile pentru a adopta actul normativ, in caz contrar fiind adoptat tacit si transmis Camerei Deputatilor in forma in care a sosit la Senat.
In plus, conform articolului 89 al Regulamentului, Senatul poate prelungi termenul de adoptare tacita la 60 de zile, in cazul legilor "de complexitate deosebita".
"Caracterul complex al legii se stabileste prin hotararea plenului Senatului, la propunerea Biroului Permanent, avandu-se in vedere elemente precum: intinderea reglementarii, importanta domeniului de reglementare, implicatiile deosebite intr-un anumit domeniu si necesitatea aplicarii unor norme comunitare", se arata in acelasi articol.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri