Amendamentele promovate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Legea sistemului unitar al pensiilor au trecut cu unanimitate de voturi de Comisia Juridica a Senatului, printre propunerile CSM regasindu-se si obligatia ca magistratii sa aiba 25 de ani vechime in profesie pentru a iesi la pensie, potrivit NewsIn.
Astfel, potrivit amendamentelor CSM, Legea pensiilor ar putea fi completata cu un articol care sa prevada ca judecatorii si procurorii, precum si personalul asimilat magistratilor vor putea iesi la pensie doar daca au 25 de ani vechime in profesie, urmand sa beneficieze de o pensie in valoare de 80% din veniturile obtinute in ultima luna de activitate. Aceasta prevedere este valabila pentru magistratii care nu au implinit 60 de ani la data pensionarii.
Pentru magistratii care au 60 de ani in momentul solicitarii pensionarii, dar care au intre 20 si 25 de ani de vechime in profesie, ar putea exista posibilitatea de a se pensiona, cu o pensie redusa cu 1% din venitul din ultima luna de activitate pentru fiecare an care lipseste din limita de 25 de ani prevazuta anterior.
Pe de alta parte, magistratii care aleg sa se pensioneze dupa acumularea celor 25 de ani de vechime beneficiaza de un plus de 1% din venitul din ultima luna de activitate
pentru fiecare an petrecut la serviciu peste cei 25. Insa, potrivit amendamentelor, valoarea finala a pensiei nu poate depasi cuantumul ultimului venit obtinut in activitate.
Un alt amendament adoptat de senatorii juristi prevede ca de noile conditii de pensionare pot beneficia si magistratii care au iesit deja la pensie, iar pensia de serviciu ar urma sa fie calculata potrivit conditiilor prezente.
De asemenea, pensia reglementata de Legea unitara este una de serviciu, avand regimul juridic al unei pensii pentru limita de varsta. Potrivit amentamentelor adoptate, pensiile de serviciu sunt actualizate ori de cate ori se majoreaza indemnizatia bruta a unui magistrat in functie.
Amendamentele adoptate de senatori mai prevad ca magistratii si personalul asimilat care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca in timpul serviciului pot
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In urma dezbaterilor, Comisia juridica a Senatului a decis marti printr-un vot de patru la doi sa dea un aviz favorabil cu amendamente Legii pensiilor. Totodata, conducerea Senatului a stabilit ca Legea pensiilor sa fie dezbatuta in plenul Senatului pe 19 aprilie, fiind primul punct inscris pe ordinea de zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri