Parlamentul Romaniei, prin votul decizional dat de deputati, a modificat Legea pensiilor nr. 263/2010 astfel incat se vor acorda patru luni in plus de vechime in munca pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite.
ACTUALIZARE - Actul a fost publicat in Monitorul Oficial, asadar se afla in vigoare! Cei interesati se pot deja adresa Casei Nationale de Pensii pentru depunerea cererilor.
Atentie, insa, la faptul ca prevederile legii se aplica doar pentru cei care se pensioneaza de drept (limita de varsta) dupa data de 17 noiembrie 2019.
INFORMATIILE INITIALE
Pl-x nr. 218/2019 pentru modificarea Legii pensiilor publice nr. 263/2010 a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, dupa ce Camera Deputatilor a votat-o in unanimitate cu 240 voturi "pentru", 0 "contra" si 0 "abtineri". Asadar, cei care au lucrat in conditii deosebite de munca vor primi patru luni in plus de vechime pentru fiecare an de activitate.
Asadar, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite sau in conditii speciale se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca, care constituie stagii de cotizare in conditii normale si anume patru luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca, fata de trei luni cat se prevede in prezent. Astfel, se va acorda o luna in plus de vechime.
Atentie! Proiectul de lege nu se aplica momentan. Este nevoie ca presedintele Romaniei sa il promulge, ca mai apoi sa fie publicat in Monitorul Oficial! Vom actualiza articolul de indata ce acesti pasi vor fi realizati.
Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 18, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Tabelul nr. 1
Stagiul de cotizare realizat in conditii deosebite (ani impliniti) -> Reducerea varstei standard de pensionare cu (ani - luni):
Ani Ani-Luni
1 -> 0 - 4
2 -> 0 - 8
3 -> 1 - 0
4 -> 1 - 4
5 -> 1 - 8
6 -> 2 - 0
7 -> 2 - 4
8 -> 2 - 8
9 -> 3 - 0
10 -> 3 - 4
11 -> 3 - 8
12 -> 4 - 0
13 -> 4 - 4
14 -> 4 - 8
15 -> 5 - 0
16 -> 5 - 4
17 -> 5 - 8
18 -> 6 - 0
19 -> 6 - 4
20 -> 6 - 8
21 -> 7 - 0
22 -> 7 - 4
23 -> 7 - 8
24 -> 8 - 0
25 -> 8 - 4
26 -> 8 - 8
27 -> 9 - 0
28 -> 9 - 4
29 -> 9 - 8
30 -> 10 - 0".
Forma din prezent a art. 55, alin. (1), lit. a) care urmeaza a fi modificata conform datelor de mai sus poate fi vazuta AICI!
Nota! Anexa 2 din Legea pensiilor publice ne arata care sunt locurile de munca incadrate in conditii speciale, iar Anexa 3 ne spune care sunt unitatile care au obtinut avizul pentru indeplinirea procedurilor si criteriilor de incadrare in conditii speciale.
Atentie! Munca de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupele I si II de munca si care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt incadrate in conditii speciale de munca.
Proiectul de lege care a modificat Legea pensiilor publice la capitolul vechime pentru cei care au lucrat in conditii deosebite de munca a fost initiat de: Mihai Weber caruia i s-au alaturat Georgescu Nicolae, Nistor Laurentiu, Toma Ilie, Velcea Nicolae, Carciumaru Florin, Craioveanu Elena-Lavinia, Iordache Virginel, Iriza Scarlat, Manda Iulian Claudiu, Mazilu Liviu-Lucian, Preda Radu-Cosmin, Resmerita Cornel-Cristian, Salan Viorel si Sibinescu Ionut.
Nu uitati! Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri