Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat marti, in videoconferinta cu managerii de spitale desfasurata la Palatul Victoria, ca incepand de miercuri va fi postat, pentru dezbatere, pe site-ul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Sanatate contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
El a subliniat ca isi doreste o consultare ampla, in care sa fie atrasi cat mai multi reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, patronate, universitati, asiguratori privati, oameni de afaceri, pentru a-si exprima opiniile.
Nicolaescu a facut referire la faptul ca, potrivit actului normativ, medicina de familie va primi o finantare mai mare per/capita de la 50 la 70%, iar pentru servicii finantarea va creste la 30% pentru bugetul medicina de familie. In context ministrul Sanatatii a subliniat necesitatea ca medicii de familie sa monitorizeze eficient pacientii cu bolii cronice si, pe de alta parte, a cerut managerilor de spitale sa-si asume responsabilitatea conducerii unitatilor, schimbarea atitudinii si a comportamentului.
Totodata Nicolaescu a spus ca medicina de ambulatoriu va avea un buget cu 50% mai mare si a atras atentia ca se doreste ca aceasta sa devina ''un filtru'' pentru tot ce inseamna internari nejustificate, fictive, care greveaza foarte mult bugetele spitalelor.
Ministrul a pledat pentru spitalizarea de zi sustinand ca acest lucru reprezinta o sansa de scadere a costurilor. Potrivit acestuia un procent de 40% din internarile din spitale pot fi rezolvate prin spitalizarea de zi.
Referindu-se la ''coplata'' Eugen Nicolaescu a spus ca este o forma de control si a subliniat ca exista in prezent limita de 10 lei. Nu in ultimul rand ministrul a facut referire la schimbarea tarifului pe caz rezolvat: pentru spitalele de gradul I - 1.800 lei, pentru spitalele judetene - 1.600 de lei, pentru spitalele de boli cronice - 1.380 de lei . De asemenea, a adaugat Nicolaescu, spitalele cu cazuri de complexitate mai mare vor avea un tarif mai mare. La acestea se adauga si programul pentru terapie intensiva care are prevazute 200 milioane de lei si vine ca un ajutor suplimentar pentru spitale.
Ministrul a reafirmat ca in cazul in care dupa intrarea in vigoare a contractului-cadru vor mai fi situatii in care bolnavii sunt trimisi sa-si cumpere materiale sau sa dea ''ceva'' pentru a avea acces in spital, ''acei manageri pot pleca acasa''.
El a cerut directiilor din minister sa inceapa controale, ''pe reguli sanitare'', atat in spitalele de stat cat si in cele private si a solicitat sprijin autoritatilor locale.
Nicolaescu a facut referire si la problemele existente la programele nationale si in mod deosebit la cel de oncologie afirmand ca intentioneaza o reorganizare a acestora astfel incat fiecare sa aiba un ''manager de program''.
Ministrul a spus ca in sedinta de guvern de miercuri vor fi adoptate doua ordonante de urgenta care faciliteaza modalitatile de achizitie a medicamentelor din programele nationale dar mai ales din oncologie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<