Studentii care efectueaza stagii de practica au marea sansa sa invete, concret, cum functioneaza industria pentru care se pregatesc si pot deprinde abilitati pe care profesorii de la facultate nu le pot "preda". Stagiile de practica sunt o oportunitate si pentru angajatori, pentru ca pot recruta stagiarii care se fac remarcati si care se potrivesc companiei.
Cand stagiul de practica a fost un succes, apare intrebarea daca exista o modalitate legala prin care tanarul student sa fie remunerat pentru activitatea sa in companie. Redam mai jos o astfel de situatie.
Situatie:
Avem un student in practica, cu care nu avem incheiat un contract individual de munca, ci doar Conventia de practica de la universitate. Am dori sa ii acordam un bonus, sau o suma de bani, pentru activitatea prestata, acum aproape de finalul perioadei de practica. Cum am putea face acest lucru, avand in vedere ca nu exista un CIM?
Raspuns: Practica studentilor este reglementata prin Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor, cu modificarile si completarile ulterioare. In conformitate cu prevederile Legii nr. 258/2007 practica este activitatea desfasurata de elevi si studenti, in conformitate cu planul de invatamant, care are drept scop verificarea aplicabilitatii cunostintelor teoretice insusite de acestia in cadrul programului de instruire.
Practica elevilor si studentilor se organizeaza si se desfasoara pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator (institutia de invatamant) si partenerul de practica (societatea comerciala).
In acest caz, practica reprezinta o parte a activitatii de instruire a elevilor si a studentilor si se organizeaza cu respectarea tuturor prevederilor Legii nr. 258/2007.
Pe perioada de practica,
partenerul de practica il poate angaja pe practicant, conform legislatiei in vigoare, pe baza unui contract de munca pe durata determinata, prin negocierea remuneratiei (art. 21 din lege).
Avand in vedere aceasta prevedere a legii, apreciem ca o remuneratie pentru activitatea prestata de studentul practicant poate fi acordata in baza unui contract de munca incheiat pe perioada determinata (o perioada scurta, pana la finalizarea practicii). Alta forma in care se poate acorda o remuneratie studentului practicant nu este prevazuta in Legea nr. 258/2007.
Explicatii oferite in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.