Reprezentantii Ministerului Justitiei au avut luni, 9 mai 2011, o intalnire cu expertii Comisiei Europene sositi la Bucuresti in cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Delegatia Ministerului Justitiei a fost condusa de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. La discutii au luat parte secretarul de stat, judecator Lidia Barac, secretarul de stat, procuror Alina Bica, secretarul general al Ministerului Justitiei, judecator Gabriel Tanasescu, dar si experti din cadrul directiilor ministerului.
Discutiile s-au axat pe masurile de competenta Ministerului Justitiei, in special cele legate de elaborarea si adoptarea legilor de punere in aplicare a noilor Coduri, de pregatire a sistemului judiciar pentru intrarea in vigoare a acestora, de Strategia de dezvoltare a Justitiei ca serviciu public, de activitatea de recuperare a creantelor si de masurile avute in vedere pentru accelerarea judecarii cauzelor de mare coruptie.
Ministrul Justitiei a prezentat masurile intreprinse de institutiile din sistemul judiciar pentru pregatirea punerii in aplicare a noilor Coduri. A fost descris stadiul proiectului privind impactul Codurilor asupra Justitiei. De asemenea, au fost prezentate masurile de ordin legislativ luate de Ministerul Justitiei pentru continuarea reformei sistemului judiciar: proiectul legii privind desfiintarea unor instante si parchete nefunctionale sau cu un volum redus de activitate, proiectul legii privind transferul sarcinilor administrative si imbunatatirea managementului instantelor, proiectul legii privind promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, proiectul legii privind registratorii comerciali etc.
In ceea ce priveste problema resurselor umane in sistemul judiciar, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a subliniat ca sustine orice propunere in domeniu, atunci cand aceasta este bine fundamentata si se bazeaza pe evaluari obiective. Astfel, Ministerul Justitiei a sustinut initiativele de ocupare a posturilor vacante din cadrul Inspectiei Judiciare si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In acelasi timp, la solicitarea Ministerului Justitiei, Guvernul a suplimentat schema pentru Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti.
„Aceasta misiune este foarte importanta, avand in vedere ca Raportul pe care Comisia il va publica in luna iulie va trebui sa puncteze progresele inregistrate in perioada iulie 2010 – iunie 2011. Ministerul Justitiei este in grafic cu recomandarile care-i incumba din Raportul intermediar din februarie. Reformele in Justitie implica mai mult timp pentru maturizare. Discutam in prezent de masuri de detaliu si tehnica juridica, cum ar fi legile de aplicare a Codurilor sau conturarea unui management al resurselor umane adecvat realitatilor din teren, care reclama din partea evaluatorilor o evaluare tehnica riguroasa. Pe de alta parte, performanta sistemului judiciar tine in primul rand de managementul acestuia si pregatirea profesionala individuala. Legea in sine nu tine loc de interpretare, integritate, management sistemic sau micro-managementul fiecarei instante.”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Misiunea de evaluare se desfasoara in perioada 9-13 mai 2011 si va cuprinde intalniri cu toate institutiile ce au atributii in domeniile cu relevanta pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare: Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul General, Directia Nationala Anticoruptie, Agentia Nationala de Integritate, Ministerul Administratiei si Internelor etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<