Model de Contract de Ipoteca Imobiliara
1. Subsemnatul ..................., domiciliat in .................., cnp, ...........................
in calitate de CREDITOR,
2. Subsemnatul ................., domiciliat in ....................., cnp .........................
in calitate de GARANT IPOTECAR1,
am hotarat incheierea prezentului contract de ipoteca imobiliara:
Elementele contractului de ipoteca imobiliara:
- obiectul contractului de ipoteca - bunul imobil se va descrie si se va identifica prin numar cadastral si numar de carte funciara;
- se va putea constitui drept de ipoteca asupra unui bun ce este grevat deja de un drept de ipoteca legala sau conventionala fara a fi necesar consimtamantul titularului garantiei anterioare (in ipoteza in care ipoteca anterioara a fost instituita dupa 1 octombrie 20115). Noua ipoteca va dobandi rang din ziua inscrierii in Cartea Funciara.
- se va descrie obligatia garantata - cand ipoteca este consimtita pentru garantarea restituirii unei sume de bani, aceasta poate fi determinata in cuprinsul contractului, sau, poate fi determinabila. Determinarea ulterioara trebuie sa rezulte din cuprinsul contractului de ipoteca si nu prin trimitere la alte conventii (art.2372 alin.1 Cod Civil).
- constituitorul ipotecii este liber sa foloseasca, sa administreze si sa dispuna de bunul ipotecat, cu obligatia de a nu prejudicia drepturile creditorului ipotecar (art.2373, art.2374 Cod Civil).
- extinderea de drept a ipotecii asupra constructiilor, imbunatatirilor si accesoriilor imobilului, chiar daca acestea sunt ulterioare constituirii dreptului de ipoteca (art.2355, art.2382 Cod Civil).
- extinderea de drept a ipotecii asupra fructelor naturale si industriale ale imobilului produse dupa notarea inceperii urmaririi silite sau, dupa caz, dupa notarea deschiderii procedurii insolventei. Dreptul de ipoteca se extinde de la aceeasi data si asupra chiriilor si arenzilor imobilului dat in locatiune (art.2383 Cod Civil).
- atunci cand garantul ipotecar este debitorul, partile pot conveni limitarea dreptului creditorului de a urmari numai bunul ipotecat, nu si bunurile neipotecate ale debitorului (art.2325 Cod Civil).
- se va preciza caracterul de titlu executoriu al ipotecii (art.2431 Cod Civil).
- se va mentiona regula inscrisa in art.2478 Cod Civil, potrivit careia creditorul nu poate urmari in acelasi timp vanzarea imobilelor care nu sunt ipotecate decat in cazul cand bunurile care ii sunt ipotecate nu sunt suficiente pentru plata creantei sale.
- in situatia in care contractul de ipoteca cuprinde clauze neuzuale dintre cele enumerate limitativ de art.1203 Cod Civil (ex: limitarea dreptului de a opune exceptii, decaderea din drepturi sau din beneficiul termenului), acestea trebuie sa fie acceptate expres (nominal) de catre garantul ipotecar, pentru a-si produce efecte.
Tehnoredactat la .............., in ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru Biroul de cadastru si publicitate imobiliara, ..... exemplare s-au eliberat partilor.
CREDITOR............... GARANT IPOTECAR...................