Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a propus Legislativului european trecerea la un model unic de pasaport pentru toate statele membre ale UE, documentul urmand sa intareasca perceptia cetatenilor de apartenenta la Uniunea Europeana.
Europarlamentarul a depus, in acest sens, la Parlamentul European, un proiect de rezolutie prin care propune adoptarea unui pasaport de "cetatean european", pasaport care sa contina, in cuprinsul copertii, trei dintre atributele de identificare ale Uniunii, comune deci celor 27 de state membre: denumirea "Uniunea Europeana", emblema Uniunii si culoarea albastra, urmand ca numele statului membru emitent sa fie trecut in subsidiar. Sebastian Bodu considera ca, prin adoptarea unui pasaport comun, identitatea de cetatean european si apartenenta la Uniunea Europeana ar fi mai bine constientizate de catre cetatenii statelor membre.
"Uniunea Europeana are un corp comun de diplomati, are o politica externa comuna iar pasaportul unic vine ca o urmare fireasca a acestui lucru. Daca tot vorbim despre o cetatenie europeana, un pas normal catre identificarea cu aceasta notiune este existenta unui pasaport comun. Astfel, primul lucru pe care cineva va putea sa il stabileasca, la contactul cu o persoana care s-ar identifica cu un astfel de pasaport, ar fi acela ca posesorul lui este cetatean european. In prezent exista cetateni europeni care nu se identifica cu UE si cetateni europeni care ar vrea sa se identifice cu UE, dar nu sunt stimulati in acest sens. Prin demersul meu cred ca popularitatea Uniunii va avea de castigat. Am avea un motiv in plus de a simti ca apartinem cu adevarat unui spatiu comun", a declarat europarlamentarul.
Sebastian Bodu a realizat si un model grafic de pasaport pe care l-a atasat propunerii sale de rezolutie, opinand ca posibilitatea vizualizarii acestuia ar putea creste sansele sustinerii demersului sau legislativ. Potrivit rezolutiei redactate de eurodeputatul PDL, propunerea sa se va aplica pasapoartelor nou emise de catre Statele Membre, iar pasapoartele existente in prezent pot fi inlocuite, contra cost, la solicitarea titularului.
Rezolutia inaintata de europarlamentarul roman va intra in analiza comisiilor de specialitate si cu avizul acestora va ajunge in plenul legislativului comunitar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Daca salariatul este in concediu medical si pe durata concediului medical intervine salariul minim pe economie, cand operez in Revisal salariul minim, respectiv la data incetarii suspendarii contractului sau cu data de 01.01.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat care are cetatenie austriaca. Are certiticat de inregistrare in Romania valabil pana in 2027, la fel si parintii sai. Are 2 copii nascuti aici pentru care am putut inainta demersurile sa cotizeze si pentru ei, insa am primit o cerere de la el, sa fie contribuabil si pt parintii sai. La parinti pe certificat apare si locul nasterii Romania. Lega se poate, nefiind un numar maxim, insa ma intreb daca nu incurca cumva faptul ca nu au cetatenie romana? Desi si el e in acelasi context...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate a avut angajat pana de curand un cetatean rus, in baza permisului de sedere si a avizului de munca eliberat de IGI. Salariatul respectiv, a obtinut cetatenie kazaha si a prezentat un alt permis de sedere, eliberat de catre IGI .Permisul este eliberat cu datele de identificare ale salariatului, cu datele pasaportului din Kazahstan. Cum se procedeaza in acest caz? Se face un act aditional la contractul de munca, se modifica datele in Revisal conform noului permis de sedere? Trebuie...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<