Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a propus Legislativului european trecerea la un model unic de pasaport pentru toate statele membre ale UE, documentul urmand sa intareasca perceptia cetatenilor de apartenenta la Uniunea Europeana.
Europarlamentarul a depus, in acest sens, la Parlamentul European, un proiect de rezolutie prin care propune adoptarea unui pasaport de "cetatean european", pasaport care sa contina, in cuprinsul copertii, trei dintre atributele de identificare ale Uniunii, comune deci celor 27 de state membre: denumirea "Uniunea Europeana", emblema Uniunii si culoarea albastra, urmand ca numele statului membru emitent sa fie trecut in subsidiar. Sebastian Bodu considera ca, prin adoptarea unui pasaport comun, identitatea de cetatean european si apartenenta la Uniunea Europeana ar fi mai bine constientizate de catre cetatenii statelor membre.
"Uniunea Europeana are un corp comun de diplomati, are o politica externa comuna iar pasaportul unic vine ca o urmare fireasca a acestui lucru. Daca tot vorbim despre o cetatenie europeana, un pas normal catre identificarea cu aceasta notiune este existenta unui pasaport comun. Astfel, primul lucru pe care cineva va putea sa il stabileasca, la contactul cu o persoana care s-ar identifica cu un astfel de pasaport, ar fi acela ca posesorul lui este cetatean european. In prezent exista cetateni europeni care nu se identifica cu UE si cetateni europeni care ar vrea sa se identifice cu UE, dar nu sunt stimulati in acest sens. Prin demersul meu cred ca popularitatea Uniunii va avea de castigat. Am avea un motiv in plus de a simti ca apartinem cu adevarat unui spatiu comun", a declarat europarlamentarul.
Sebastian Bodu a realizat si un model grafic de pasaport pe care l-a atasat propunerii sale de rezolutie, opinand ca posibilitatea vizualizarii acestuia ar putea creste sansele sustinerii demersului sau legislativ. Potrivit rezolutiei redactate de eurodeputatul PDL, propunerea sa se va aplica pasapoartelor nou emise de catre Statele Membre, iar pasapoartele existente in prezent pot fi inlocuite, contra cost, la solicitarea titularului.
Rezolutia inaintata de europarlamentarul roman va intra in analiza comisiilor de specialitate si cu avizul acestora va ajunge in plenul legislativului comunitar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<