Am discutat recent despre clauza de neconcurenta. Am stabilit faptul ca ea presupune interdictia adresata angajatului de a nu presta anumite activitati in contul unor terti cu care fostul angajator se afla in competitie, pentru o perioada de maxim 2 ani, intr-o anumita arie geografica.
Prin clauza de neconcurenta, salariatul este obligat ca DUPA INCETAREA CONTRACTULUI sa nu presteze in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, IN SCHIMBUL unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Interesant este faptul ca deseori clauza de neconcurenta este lovita de nulitate absoluta. Nu este o situatie intalnita rar, ci foarte des.
La mijloc sunt motive complexe. De la lipsa tertilor pentru care nu se doreste prestarea activitatilor si pana la lipsa cuantumului indemnizatiei de neconcurenta, motivele sunt numeroase.
Unul dintre motivele inovate de angajati pentru a anula clauzele de neconcurenta este lipsa tertilor si delimitarea unui cod CAEN ca obiect de activitate interzis total angajatului. Sa tinem cont de faptul ca interzicerea unui intreg cod CAEN poate fi considerat abuz de drept de numeroase instante.
Recomandarea specialistilor este sa delimitam in cadrul clauzei de neconcurenta, cu maxim de claritate si precizie, tertii in contul carora nu dorim ca angajatii nostri sa presteze activitate dupa incetarea contractului individual de munca.
Un alt motiv care ne poate anula clauzele de neconcurenta este aria geografica, delimitata mult prea neclar sau care sa devina sinonima cu abuz de drept. Daca nu puteti discuta despre competitie reala in cadrul unei arii geografice prea largi, restrangeti-o pana in punctul maxim.
Spre exemplu, daca nu aveti competitori reali in afara municipiului Bucuresti, pastrati ca arie geografica de interdictie doar municipiul Bucuresti si zonele limitrofe.
O alta recomandare este sa delimitati in mod corect indemnizatia de clauza de neconcurenta.
Nu puteti cere unui fost angajat sa nu lucreze la un concurent daca nu ii oferiti cuantumul potrivit de neconcurenta. Legea statueaza clar faptul ca discutam despre un schimb.
Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului:
- nu este de natura salariala,
- se negociaza si
- este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
De asemenea, un motiv des intalnit de nulitate a clauzei de neconcurenta este lipsa claritatii in delimitarea activitatilor interzise angajatului.
Decrierea activitatilor trebuie sa fie exacta, astfel incat sa nu ingradeasca in niciun mod dreptul la munca al salariatului.
Angajatorului ii este total interzis sa ingradeasca dreptul de a profesa oricarui angajat, indiferent care este cuantumul indemnizatiei de neconcurenta. Nu puteti interzice unui contabil sa mai profeseze. Puteti doar sa delimitati o clauza de neconcurenta in limitele legii, astfel incat, dupa incetarea contractului de munca si pe o perioada de maxim 2 ani, sa restrangeti cat mai mult riscul de concurenta pentru firmele pe care le conduceti sau le reprezentati.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In unitatea noastra s-a decis sa se lucreze in ziua de 1 iunie 2023 si sa acordam zi libera pe 2 iunie 2023. Va rog sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari: cum vor fi pontate cele doua zile? Este suficient sa pontam 8 ore in ziua de 1 iunie si LIBER in ziua de 2 iunie? Cum se reflecta in numarul total de ore al lunii iunie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As vrea sa angajez o fata care este studenta la o universitate din Amsterdam. Am cateva intrebari, poate ma puteti lamuri: - ea va fi prezenta in tara in luna Iulie si August. O pot angaja doar pentru cele doua luni in care va fi prezenta in tara sau o pot angaja si pentru a lucra de la distanta cand este la Amsterdam? - daca o pot angaja sa lucreze de la distanta din afara tarii exista vreo limita de timp? - unde se vor plati taxele salariale avand in vedere ca este rezident fiscal al unei alte...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoare speta :dorim sa implementam un program de lucru inegal de luni pana joi 9 ore , si 2 zile de vineri libere pe luna .Orele suplimentare generate am dori sa le compensam cu timp liber in luna efectuarii adica daca din desfasurarea programului mentionat ar rezulta 2 ore suplimentare pe luna , in ultima zi de vineri lucrata salariatul sa lucreze 6 ore in loc de 8 ore .Am vrea sa ne comunicati daca este corecta abordarea , daca am putea acorda un nr de tichete de masa calculat prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<