Cartea de identitate provizorie cunoscuta si ca buletin temporar se elibereaza sub anumite conditii. Le gasesti mai jos impreuna cu lista documentelor necesare.
Cartea de identitate provizorie sau buletinul temporar este un act util celor care nu au timp sa astepte pentru un document complet care atesta identitatea persoanei.
Nota! Legea nr. 267 din 2021 este in vigoare, dar inca NU se aplica. Angajatii n-au fost pregatiti si bazele de date aferente n-au fost interconectat.
Acesta se elibereaza persoanei in anumite conditii si cu necesitatea de a prezenta unele acte.
Buletinul temporar sau cartea de identitate provizorie se elibereaza in doua situatii. Acestea sunt:
- cand persoana fizica nu poseda toate documentele necesare pentru eliberarea cartii de identitate;
- cand persoana fizica are domiciliul in strainatate si locuieste temporar in Romania.
Eliberare carte de identitate provizorie si acte necesare
In situatia in care persoana fizica nu poseda toate documentele necesare pentru eliberarea cartii de identitate standard, vor fi necesare:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate (se elibereaza gratuit la ghiseu);
- documentele pe care persoana le poate prezenta pentru a face dovada numelui, starii civile, cetateniei romane si a adresei de domiciliu (original si copii xerox);
- 3 fotografii marimea ¾ cm, avand la baza o banda alba de 7 mm, in cuprinsul celor 4 cm;
- chitanta de 1 leu reprezentand contravaloarea cartii de identitate provizorii achitata la Primarie;
- taxa extrajudiciara de timbru in valoare de 5 lei, achitata la Primarie, sau timbru fiscal de aceeasi valoare.

In situatia in care persoana fizica are domiciliul in strainatate si locuieste temporar in Romania, vor fi necesare:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate si resedinta in Romania - anexa nr. 18 din H.G. nr. 1375/2006 (se elibereaza gratuit la ghiseu);
- pasaportul, aflat in termen de valabilitate, care atesta statutul de cetatean roman domiciliat in strainatate, original si copii ale filei informatizate;
- certificatul de nastere si de casatorie, eliberate de oficiile de stare civila romane, originale si copii xerox;
- hotararea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie xerox;
- dovada adresei de resedinta din Romania;
- 3 fotografii marimea ¾ cm, avand la baza o banda alba de 7 mm, in cuprinsul celor 4 cm;
- chitanta de 1 leu reprezentand contravaloarea cartii de identitate provizorii achitata la Primaria mun. Suceava – etaj I.
Inca nu se poate obtine carte de identitate provizorie fara domiciliu!

Important! Este obligatorie prezenta la ghiseu a gazduitorului pentru a-si da consimtamantul de primire in spatiu. Acesta se va legitima cu actul de identitate.
In situatia in care gazduitorul nu se poate prezenta la Biroul de Evidenta a Persoanelor, declaratia de primire in spatiu poate fi consemnata la notarul public, la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din strainatate ori in fata politistului de ordine publica din cadrul unitatii de politie pe a carei raza teritoriala este situat imobilul.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In unitatea noastra s-a decis sa se lucreze in ziua de 1 iunie 2023 si sa acordam zi libera pe 2 iunie 2023. Va rog sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari: cum vor fi pontate cele doua zile? Este suficient sa pontam 8 ore in ziua de 1 iunie si LIBER in ziua de 2 iunie? Cum se reflecta in numarul total de ore al lunii iunie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As vrea sa angajez o fata care este studenta la o universitate din Amsterdam. Am cateva intrebari, poate ma puteti lamuri: - ea va fi prezenta in tara in luna Iulie si August. O pot angaja doar pentru cele doua luni in care va fi prezenta in tara sau o pot angaja si pentru a lucra de la distanta cand este la Amsterdam? - daca o pot angaja sa lucreze de la distanta din afara tarii exista vreo limita de timp? - unde se vor plati taxele salariale avand in vedere ca este rezident fiscal al unei alte...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoare speta :dorim sa implementam un program de lucru inegal de luni pana joi 9 ore , si 2 zile de vineri libere pe luna .Orele suplimentare generate am dori sa le compensam cu timp liber in luna efectuarii adica daca din desfasurarea programului mentionat ar rezulta 2 ore suplimentare pe luna , in ultima zi de vineri lucrata salariatul sa lucreze 6 ore in loc de 8 ore .Am vrea sa ne comunicati daca este corecta abordarea , daca am putea acorda un nr de tichete de masa calculat prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<