Cartea de identitate provizorie cunoscuta si ca buletin temporar se elibereaza sub anumite conditii. Le gasesti mai jos impreuna cu lista documentelor necesare.
Cartea de identitate provizorie sau buletinul temporar este un act util celor care nu au timp sa astepte pentru un document complet care atesta identitatea persoanei.
Nota! Legea nr. 267 din 2021 este in vigoare, dar inca NU se aplica. Angajatii n-au fost pregatiti si bazele de date aferente n-au fost interconectat.
Acesta se elibereaza persoanei in anumite conditii si cu necesitatea de a prezenta unele acte.
Buletinul temporar sau cartea de identitate provizorie se elibereaza in doua situatii. Acestea sunt:
- cand persoana fizica nu poseda toate documentele necesare pentru eliberarea cartii de identitate;
- cand persoana fizica are domiciliul in strainatate si locuieste temporar in Romania.
Eliberare carte de identitate provizorie si acte necesare
In situatia in care persoana fizica nu poseda toate documentele necesare pentru eliberarea cartii de identitate standard, vor fi necesare:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate (se elibereaza gratuit la ghiseu);
- documentele pe care persoana le poate prezenta pentru a face dovada numelui, starii civile, cetateniei romane si a adresei de domiciliu (original si copii xerox);
- 3 fotografii marimea ¾ cm, avand la baza o banda alba de 7 mm, in cuprinsul celor 4 cm;
- chitanta de 1 leu reprezentand contravaloarea cartii de identitate provizorii achitata la Primarie;
- taxa extrajudiciara de timbru in valoare de 5 lei, achitata la Primarie, sau timbru fiscal de aceeasi valoare.

In situatia in care persoana fizica are domiciliul in strainatate si locuieste temporar in Romania, vor fi necesare:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate si resedinta in Romania - anexa nr. 18 din H.G. nr. 1375/2006 (se elibereaza gratuit la ghiseu);
- pasaportul, aflat in termen de valabilitate, care atesta statutul de cetatean roman domiciliat in strainatate, original si copii ale filei informatizate;
- certificatul de nastere si de casatorie, eliberate de oficiile de stare civila romane, originale si copii xerox;
- hotararea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie xerox;
- dovada adresei de resedinta din Romania;
- 3 fotografii marimea ¾ cm, avand la baza o banda alba de 7 mm, in cuprinsul celor 4 cm;
- chitanta de 1 leu reprezentand contravaloarea cartii de identitate provizorii achitata la Primaria mun. Suceava – etaj I.
Inca nu se poate obtine carte de identitate provizorie fara domiciliu!

Important! Este obligatorie prezenta la ghiseu a gazduitorului pentru a-si da consimtamantul de primire in spatiu. Acesta se va legitima cu actul de identitate.
In situatia in care gazduitorul nu se poate prezenta la Biroul de Evidenta a Persoanelor, declaratia de primire in spatiu poate fi consemnata la notarul public, la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din strainatate ori in fata politistului de ordine publica din cadrul unitatii de politie pe a carei raza teritoriala este situat imobilul.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<