Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 535 din 25 noiembrie 2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.
Actul normativ vizeaza transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei (UE) 2017/541 a Parlamentului European si a Consiliului privind combaterea terorismului.
Astfel, prin modificarea art. 351 alin. (1), se reglementeaza deplasarea in scopuri teroriste si se stabileste ca deplasarea unei persoane intr-o alta tara sau in Romania in scopul comiterii, planificarii ori pregatirii actelor de terorism sau participarii la acestea ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregatire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru sustinerea, in orice mod, a unei entitati teroriste, constituie deplasare in scopuri teroriste si
se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
De asemenea, se introduce un nou articol prin care se garanteaza
masuri de sprijin pentru victimele actelor de terorismului. Astfel, acestea beneficiaza imediat dupa un atac terorist si, ulterior, pentru cat timp este necesar, de servicii generale si specializate de sprijin, in functie de nevoile lor specifice de asistenta medicala, psihologica, sociala, financiara, juridica sau de alta natura, potrivit prevederilor legislatiei speciale referitoare la asigurarea protectiei victimelor infractiunilor si altor reglementari aplicabile.
Totodata, in vederea actualizarii legislatiei nationale la evolutia amenintarilor teroriste la nivel national si international, proiectul de lege aduce alte modificari ale Legii nr.535/2004, precum:
- redefinirea sintagmelor „managementul crizei teroriste”; „insotitori inarmati la bordul aeronavelor”;
- introducerea conceptului de „Sistem National de Alerta Terorista”;
- instituirea de catre CSAT/Presedintele CSAT a nivelurilor de alerta terorista corespunzatoare starilor de amenintare terorista, respectiv:
*
alerta verde – nivel scazut;
*
alerta albastra – nivel precaut;
*
alerta portocalie – nivel ridicat;
* alerta rosie – nivel critic.
- introducerea prerogativei pentru Directorul SRI de a aproba executarea interventiei contrateroriste, in situatia iminentei producerii unor victime sau a unor pagube importante atunci cand nu este posibila intrunirea in regim de urgenta a CSAT;
- completarea art.111 din Legea nr.535/2004 cu masurile subsecvente pe care CSAT/Presedintele CSAT le poate dispune prin hotararea de declarare a situatiei de criza terorista, respectiv: activarea Centrului National de Actiune Antiterorista (CNAA), numirea sefului CNAA dintre prim-adjunctul sau adjunctii directorului SRI, precum si modificarea nivelului de alerta terorista;
- modificarea competentei de judecata in prima instanta a infractiunilor de terorism in sensul atribuirii acesteia curtilor de apel, spre deosebire de actuala reglementare care stabileste competenta la Inalta Curte de Casatie si Justitie.