Ministerul Justitiei explica, intr-un comunicat, ca modificarile aduse Codului Penal si celui de Procedura Penala, respectiv prevederile care privesc declasificarea informatiilor, nu limiteaza dreptul persoanei la aparare.
Ministerul Justitiei a transmis ca orice persoana este complet libera sa isi aleaga un avocat pentru a lua la cunostinta de continutul informatiilor clasificate si a-i fi asigurata apararea, dintre aparatorii care au acces la astfel de informatii.
Precizarile ministerului vin ca urmare "a unor opinii exprimate in spatiul public si mass-media cu privire la legile de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala pentru implementarea in aceste doua legi a deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei, proiecte elaborate de MJ in anul 2022, aprobate de Guvern la 28 decembrie 2022 si votate de Parlament", se arata in comunicatul MJ.
Potrivit sursei citate, interventia legislativa asupra art.352 alin.11 si 12 din Codul de procedura penala a fost facuta pentru a respecta Decizia CCR 21/ 2018 pentru a se asigura dreptul la un proces echitabil.
Sensul interventiei, precum si efectul acesteia nu limiteaza dreptul la aparare prin restrangerea posibilitatii apararii doar prin "avocati autorizati de SRI", arata Ministerul Justitiei, care adauga ca interventia echilibreaza raporturile dintre dreptul la aparare si protectia informatiilor clasificate in favoarea dreptului la aparare.
"Spre deosebire de situatia anterioara interventiei, orice persoana acuzata intr-un dosar care include informatii clasificate are dreptul sa ia cunostinta de continutul tuturor acestor informatii calsificate, indirect, prin intermediul unui avocat. In mod necesar, avocatul poate avea acces la aceste informatii in masura in care detine dreptul de acces la aceste informatii. Orice persoana este complet libera sa isi aleaga un avocat pentru a lua la cunostinta de continutul informatiilor clasificate si a-i fi asigurata apararea, dintre avocatii care au acces la astfel de informatii. In caz de refuz si numai in caz de refuz, instanta va desemna un avocat din oficiu dintre cei care au acces la informatii clasificate", a explicat MJ.
Sursa citata mai precizeaza ca intreg continutul normativ al interventiei, respectiv regulile care decurg din aceasta sunt "in linie" nu numai cu decizia CCR, ci si cu jurisprudenta CEDO incidenta in situatia asigurarii apararii in dosarele care includ informatii clasificate.