Un manager de spital care trateaza, printre altele, si pacientii infectati cu Covid-19 explica modul prin care "Guvernul loveste exact in medici". Este vorba, bineinteles, de bani.
"La data de 16 iulie, atentionam prin mesaj cu confirmare de primire ministrul sanatatii, in legatura cu potentiala nedreptate pe care speram atunci ca o legifereza din neatentie, prin mutarea responsabilitatii acordarii suplimentului financiar acordat personalului medical implicat in tratarea COVID19, din sarcina guvernului in sarcina spitalelor... Anuntand ministrul sanatatii, am crezut, asa cum am crezut si la celelalte intarzieri, ca ceea ce a fost omisiune, se va indrepta si, de buna credinta, din bugetul spitalului si asa vlaguit de legi si ordonante care in loc sa sprijine unitatile sanitare in aceasta pandemie, cu toate cresterile de preturi, limiteaza functionarea spitalului pe baza unor indicatori ai anului 2017, am acordat aceste drepturi salariale, fara ca unitatea sanitara sa primeasca (pana acum) si sumele cuvenite in acest sens. A trecut aproape o luna de atunci si din pacate, chiar daca am resolicitat ministrului (la data de 5 august, tot prin mesaj cu confirmare de primire) clarificari privind alocarea acestor fonduri legiferate de MS. Nu am primit raspuns, sens in care, se pare ca singura unitate spitaliceasca care a acordat aceste drepturi luna trecuta din buget propriu, nu mai poate sa le aloce...", spune Andronachi, managerul Spitalului Municipal din Radauti.
"Ma intreb retoric, si fara legatura cu vreo campanie electorala, cum e posibil ca tu legiuitor, sa lovesti exact in cei pe care ar trebui sa ii sustii in aceste momente?", mai arata Andronachi facand referire la efortul pe care medicii din subordinea sa il depun zilnic si pentru care nu sunt remunerati corect.
Medicii si personalul din Sanatate angrenati in lupta impotriva Covid-19 au primit
mai multe drepturi printr-o lege care se afla in vigoare din mai 2020. Detalii complete pot fi consultate
AICI!
"Sunt chestiuni peste care omul care vremelnic e managerul spitalului din Radauti, nu poate sa treaca! Spitalul din Radauti, spital care desi este finantat de aproape 6 ori mai putin decat spitalul judetean desi are un grad de ocupare a patului mai mare, a facut fata de-a lungul timpului, in timp ce alte unitati s-au inchis rand pe rand, spital care desi nu a primit rangul de spital de urgenta, cu toate ca a facut toate demersurile in acest sens, a fost si se comporta ca un spital de urgenta si indeplineste nu numai de drept (toate conditiile impuse de legiuitor) ci mai ales in fapt, atunci cand, fara conducere militara, a preluat toate cazurile din judet pt ca celelalte spitale erau inchise... Am tacut si atunci cand am constatat ca avand un grad de ocupare a paturilor mai mare decat spitalul superior, avem o finantare de aprope 6 ori mai mica (si nu as fi stiut acest lucru daca un ziarist din Suceava nu ar fi facut investigatii in acest sens)...
Insa cand e vorba de drepturile colegilor mei, care nu refuza cazuri, care nu au spus ca le este depasita competenta atunci cand alte unitati refuzau, NU POT sa ma ABTIN acum!", a subliniat Andronachi.
Acesta a mai scos in evidenta cateva probleme care nu erau cunoscute publicului larg pana acum.
"Am tacut atunci cand nu ati platit concediile medicale pe care le plateste spitalul desi obligatia constitutionala e a statului (si vorbim de intarzieri de 6 luni de zile), am tacut atunci cand ati afirmat avand suport mediatic maxim ca ati virat suplimentul de 2500 de lei cuvenit personalului medical implicat in tratarea COVID catre spitale, desi a trecut destul de multa vreme pana au intrat banii, am inghitit in sec cand am constatat ca nu platiti serviciile medicale pe care le presteaza spitalul (si vorbim de facturi imense) insa mi se pare inadmisibil sa nu platiti drepturile salariale pe care le stabiliti prin lege, exact catre oamenii de care stiti ca aveti maxima nevoie in aceste momente, precum sunt cadrele medicale din spitalul Radauti, spital care desi a fost si este supus unei presiuni enorme, NU A DEZAMAGIT!", a mai spus acesta.
Andronachi a aratat chiar si cum i-a evidentiat un subordonat problema.
"Imi este rusine pt ca nu stiu cum sa raspund colegilor din spital si mesajului primit de la un asistent care lucreaza in ture de 12 ore in sectia COVID a spitalului din Radauti... Spital si angajati care platesc statului impozite de aproape jumatate din salariu! <<Cu scuzele de rigoare domnule manager. Dar trebuie sa spun ceva... A fost trist cand am primit fluturasii de salarii azi. Eu va rog doar sa veniti sa ne asistati la o tura de 12 ore. Pe sectie de Covid.>>", a mai aratat Andronachi.
Guvernul nu a oferit un raspuns si nici o solutie cu privire la aceasta problema pana acum.