Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Munca exclusiv de noapte nu este interzisa de Codul muncii, dar impune obligatii pentru angajator. Iata care sunt

Munca exclusiv de noapte nu este interzisa de Codul muncii, dar impune obligatii pentru angajator. Iata care sunt
Codul muncii nu interzice angajatorilor organizarea programului de munca exclusiv pe timp de noapte, insa pentru munca de noapte trebuie respectate intocmai prevederile legale. 

Iata raspunsul expertului PortalCodulMuncii.ro la intrebarea daca "Este corect ca angajatii sa presteze numai pe timp de noapte sau trebuie organizat timpul de lucru in ture?"

Raspuns: Munca de noapte este reglementata la art. 125 - 128 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest text legal nu am identificat nicio interdictie ca angajatii sa presteze activitatea numai pe timp de noapte, insa, pentru munca de noapte trebuie respectate intocmai prevederile din Codul muncii:

- Munca de noapte este munca prestata intre orele 22,00-6,00 (art. 125);

- Salariatul de noapte este salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru sau salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru (art. 125);

- Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal (art. 125); astfel, trebuie respectata atat media de 8 ore/zi (calculata la o perioada de referinta de 3 luni cat si cele 48 de ore consecutive de repaus saptamanal, sambata si duminica – art. 137).

- Pentru salariatii de noapte se acorda (art. 126):
  • fie un program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza
  • fie un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru

- Medicina muncii: examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic, prin care medicul stabileste aptitudinea salariatilor de a presta munca de noapte (art. 127).

- Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte, iar femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte (art. 128).

De asemenea, conform prevederilor art. 125 alin. (6) trebuie sa informati inspectoratul teritorial de munca cu privire la utilizarea muncii de noapte.

Astfel, in opinia noastra, Codul muncii nu interzice expres munca exclusiv pe timp de noapte, insa trebuie sa respectati prevederile din Codul muncii, sa discutati cu medicul de medicina muncii pentru efectuarea examenelor medicale si cu inspectoratul teritorial de munca cu privire la informarea privind organizarea/utilizarea prestarii muncii pe timp de noapte.

Explicatii oferite in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Munca exclusiv de noapte nu este interzisa de Codul muncii, dar impune obligatii pentru angajator. Iata care sunt":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI