NASA (National Aeronautics and Space Administration) a pornit o investigatie cu privire la o posibila infractiune comisa in spatiu de o femeie astronaut. Aceasta actiune este o premiera.
BBC relateaza ca NASA investigheaza prima posibila infractiune comisa in spatiu. O femeie astronaut, Anne McClain, este acuzata ca a accesat fara temei legal contul bancar al fostei sotii. Ea recunoaste ca a facut acest lucru, insa sustine ca nu a facut nimic gresit. Fosta ei sotie, insa, a depus o plangere.
Intre timp, Anne McClain a revenit pe Pamant. Aceasta a declarat pentru New York Times ca doar a vrut sa se asigure ca banii familiei sunt in regula si ca sunt suficiente resurse disponibile pentru a plati facturile. In plus, aceasta voia sa afle daca si copilul ei va avea suficiente fonduri pentru a nu duce lipsa de nimic. Cele doua cresteau minorul impreuna inainte de divort.
"Ea neaga vehement ca a facut ceva incorect sau lipsit de buna credinta", a declarat avocatul ei. "Dna. McClain coopereaza in totalitate cu autoritatile implicate in aceasta speta", a adaugat reprezentantul ei legal.
Dsoara. McClain si dsoara. Worden s-au casatorit legal in SUA in 2014, iar patru ani mai tarziu, in 2018, dsoara. Worden a inceput procedurile de separare pe cale legala. Biroul de Investigatii al NASA le-a contactat pe ambele femei pentru a le chestiona cu privire la ceea ce s-a intamplat in timpul in care dsoara. McClain era in spatiu, executand o misiune pe Statia Spatiala Internationala.
McClain a petrecut sase luni pe ISS si era programata sa fie prima femeie care efectueaza o iesire in spatiu (spacewalk). Rolul ei, insa, a fost anulat in ultimul moment de NASA pentru ca ar fi fost probleme cu marimea corecta a costumului de protectie.
Desi pare a fi o speta complicata cand vine vorba de investigarea unei posibile infractiuni, e important sa privim acordul pe care l-au incheiat tarile care efectueaza des misiuni pe Statia Spatiala Internationala. In prezent, sunt cinci agentii spatiale nationale sau internationale care efectueaza tot felul de activitati pe ISS:
Cei 5 "operatori" au incheiat un acord prin care se noteaza ca in cazul unor situatii care trebuie investigate, legea nationala se aplica pentru fiecare astronaut in parte. Daca Romania, spre exemplu, trimite pe ISS o persoana care este acuzata de delapidare, atunci se vor aplica prevederile legale in vigoare ale tarii noastre. Bineinteles, vor fi implicati si experti sau se vor trimite informari catre Agentia Spatiala Europeana.
Portal Codul Muncii
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cu toate astea, exista si procedura de extradare in cadrul acordului intre cele 5 agentii spatiale. Daca Rusia doreste sa investigheze un astronaut din Canada, atunci acest lucru va fi posibil in baza unui rechizitoriu concret.
Finalmente, daca exista printre cititorii E-Juridic pasionati de zbor sau astronomie, va informam ca incepand cu 2020 NASA va accepta turisti pe Statia Spatiala Internationala (ISS). Pretul unei nopti de cazare va fi de aproximativ 30.000 de euro si aceasta include transportul.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE