De luni, 1 iulie 2019, incepe colectarea selectiva obligatorie a deseurilor in Cluj-Napoca. Anuntul a fost facut chiar de catre primarul Emil Boc care a arata si sanctiunile pe care le risca atat persoanele fizice, cat si cele juridice.
"Potrivit legii, de luni, 1 iulie 2019, in mod obligatoriu, incepe colectarea selectiva a deseurilor pe 4 fractii", arata edilul intr-un mesaj publicat pe o retea de socializare.
"Ridicarea deseurilor se va face cu masini speciale pentru fiecare fractie.
Este obligatorie colectarea selectiva a deseurilor pe 4 fractii:
Colectarea selectiva a deseurilor de la asociatii de proprietari (blocuri) si gospodarii individuale (case) se face astfel:
In cartierele de blocuri (asociatii de proprietari):
Important!
Este interzisa amestecarea deseurilor.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier Codul Muncii
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
PLASTIC/METAL
Se colecteaza in recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).
Recipientele din plastic (PET-urile) se clatesc cu apa rece; ambalajele din plastic care nu se pot curata se colecteaza la deseurile reziduale. Dopul se scoate inainte de debarasare. Astfel, se economiseste spatiu prin presare.
Exemple:
HARTIE/CARTON
Se colecteaza in recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case).
Prin impaturire se economiseste spatiu!
Exemple:
STICLA
Se colecteaza in recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case).
Ambalajele din sticla se clatesc inainte de debarasare.
Exemple:
DESEURI REZIDUALE/AMESTECATE
Deseurile reziduale sunt totalitatea deseurilor care nu se pot recicla.
Exemple: resturi de mancare (carne, lactate, vegetale, oua), scutece de unica folosinta, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casa, continutul sacului de la aspirator, mucuri de tigara, servetele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramica si portelan, vesela de unica folosinta foarte murdara, cenusa de la sobe (daca in afara de lemn se ard si carbuni), resturi vegetale din curte (daca sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit s.a.
Categorii speciale de deseuri
DESEURI VEGETALE – provenite din toaletari arbori, arbusti, tuns gard viu, cosit iarba etc.
Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodaresti/platforme subterane si de la punctele fixe de colectare stabilite, unde pot fi depuse in ultima zi de sambata a fiecarei luni, intre orele 9:00-13:00.
Puncte fixe (dotate cu containere de culoare verde), in urmatoarele locatii:
De asemenea, DEEE se colecteaza si la statiile de colectare manuala SIGUREC amplasate in Piata Ira si Piata 1 Mai, de luni pana vineri, intre orele 8:00-17:00.
Se reduce poluarea cauzata de producerea si depozitarea deseurilor.
Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile
Se reduce consumul de energie.
Programul de ridicare al deseurilor poate fi consultat site-ul www.primariaclujnapoca.ro.
Tarifele distincte pentru colectarea selectiva sunt cele aprobate prin HCL nr. 393/23.04.2019.
In cazul necolectarii corespunzatoare a deseurilor, tariful va fi cu 25% mai mare.
SANCTIUNI:
Evita AMENZILE! Fii la curent cu toate noutatile si afla tot ce trebuie sa stii si sa faci pentru a fi permanent in legalitate cu PORTAL MANAGEMENTUL DESEURILOR! Testeaza-l GRATUIT!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri