Cred ca primul an de mandat al Consiliului Superior al Magistraturii in noua sa formula se va dovedi, poate paradoxal, fata de toate provocarile pe care a trebuit sa le depaseasca, si cel mai usor. Ceea ce ne asteapta depaseste cu mult ceea ce acum putem sa anticipam.
Personal, cred ca sistemul judiciar se afla in fata unor amenintari fara precedent si care, pana acum, doar au mimat gravitatea. Anul 2012 si cei ce vor urma ne vor demonstra daca am dobandit maturitatea de a ne gestiona si regla singuri erorile de functionare, unele inerente, sau daca, dimpotriva, vom ceda initiativa, impotriva vointei noastre, unor actori exteriori justitiei.
Monitorizarea justitiei de catre Comisia Europeana a creat, ca efect secundar, si un scut de protectie in fata unor presiuni ale clasei politice si ale societatii in ansamblu, aproape inerente in contextul crizei economice globale. Peste tot in Europa, sub pretextul reasezarii mecanismelor statale de organizare a puterii in contextul datoriilor suverane si in numele intaririi statului aflat in criza, justitia se afla sub asediu iar principii si garantii, altadata intangibile, sunt, acum, intens renegociate. Pana acum, justitia din Romania si-a conservat integral libertatile traditionale, specifice statului de drept, in forma sa clasica, si nu a avut cedari majore, de natura sa-i slabeasca pozitia si insemnatatea in organizarea statului.
Odata cu pierderea protectiei, implicite, oferite de mecanismul de verificare si cooperare, justitia din Romania va fi expusa unor presiuni pe care, acum, le putem gandi doar ca rezultat al imaginatiei, plecand, eventual, de la retorica unor discursuri publice, care ne sunt tuturor cunoscute. Doar ca exemplu, reforma constitutionala va fi ocazia potrivita pentru punerea in circulatie a unor idei revansarde fata de continutul natural al statului de drept, in forma sa clasica, opus noului stat in care “economicul predomina juridicului”.
Intr-o astfel de situatie, Consiliul Superior al Magistraturii va trebui sa-si asume atat capacitatea, cat si vointa de a administra sistemul judiciar si de a-i regla obiectiv si transparent excesele si erorile de functionare, ca si orice alta manifestare ce se poate transforma dintr-o problema marginala si punctuala intr-o vulnerabilitate colectiva, usor speculabila de persoane, grupuri si structuri interesate.
Cunoscandu-mi colegii din Consiliul Superior al Magistraturii si vorbind permanent cu colegii din instante si parchete cred, din ce in ce mai mult, ca suntem, cu totii, pregatiti pentru a face fata acestor provocari inevitabile dar din ce in ce mai usor de anticipat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<