Justitia europeana se confrunta in mare parte cu aceleasi probleme cu celelalte puteri ale statului pe care le intampina si justitia romana.
Aceasta a fost una din concluziile intalnirii care a avut loc astazi 21 octombrie, intre reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii si magistrati europeni din Reteaua Europeana de Formare Judiciara – European Judicial Training Network (EJTN).
Cu aceasta ocazie, membrii CSM Mircea Aron si Alexandru Serban i-au intampinat cei zece colegi judecatori din Franta, Austria, Spania, Germania si Italia si le-au facut o scurta prezentare a statutului si atributiilor CSM in sistemul judiciar roman.
Judecatorii straini si-au exprimat curiozitatea fata de realitatile cu care se confrunta sistemul judiciar roman si au ajuns descoperit astfel ca exista provocari comune la nivelul tarilor reprezentate in EJTN.
„Colegii nostri au fost interesati de procedura de alegere a membrilor CSM si de posibilele tensiuni dintre cele trei puteri ale statului”, a declarat judecatorul Alexandru Şerban. Magistratii europeni le-au impartasit membrilor CSM faptul ca si ei se confrunta cu dificultati in materie de cercetare disciplinara, iar cele mai aprinse discutii au fost purtate pe tema prevederilor legale care vizeaza raspunderea magistratilor.
Aron: In Italia si Franta exista aceeasi retorica a politicianului nemultumit de magistrati
„Principala concluzie a intrevederii a fost faptul ca justitia europeana se confrunta in mare parte cu aceleasi probleme cu celelalte puteri ale statului pe care le intampina si justitia romana. Prin urmare, trebuie vazut si la noi care chestiuni imputate sistemului judiciar sunt reale si care sunt semnalate opiniei publice prin mass-media, in mod nejustificat, de clasa politica sau justitiabili”, a declarat judecatorul Mircea Aron.
Potrivit declaratiilor sale, „exista si in lumea politica a tarilor reprezentate astazi de colegii nostri, in special Italia si Franta, aceeasi retorica a politicianului nemultumit de magistrati, pe care ii face vinovati de toate relele din societate. Exista si la ei plangeri impotriva magistratilor, facute de justitiabili si de avocatii nemultumiti de solutiile lor. Exista nemultumiri cu privire la raspunderea materiala a magistratilor, asa cum a fost deja stabilita in legislatia lor si care este in faza de proiect la noi”.
Program de schimb de expertiza in Grecia
Intrevederea dela sediul CSM este inclusa in Programul de schimb dintre autoritatile judiciare din acest an, la care participa specialisti selectati de Institutul National al Magistraturii, aflat in coordonarea CSM.
In acelasi context, INM a facut recent un apel de participare printre magistratii romani la un seminar, organizat de Colegiul European de Politie, impreuna cu EJTN, cu tema „Joint Investigation Teams – Echipe comune de ancheta”, in perioada 12 – 16 decembrie, in Atena, Grecia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<