Secretarul general al Ministerului Justitiei, Gabriel Tanasescu, a deschis miercuri, 21 septembrie, lucrarile Conferintei de deschidere a Proiectului „Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere in materie civila”, finantat de catre Comisia Europeana prin Programul Specific „Justitie civila”.
„Este evident ca in ultimii ani orice subiect legat de mediere suscita un real interes, atat in mediul juridic, cat si in afara lui. Pentru Ministerul Justitiei interesul acestei conferinte este dublu. Pe de o parte sistemele alternative la solutionarea afacerilor judiciare conflictuale reprezinta o cale de degrevare a instantelor de judecata. Pe de alta parte medierea trebuie sa reprezinte remediul unei societati caracterizata prin procesivitate. O spun datele statistice ascendente ale cauzelor din instante. Filosofia noilor coduri incearca sa raspunda la aceste necesitati si provocari de reconstruire a unei noi suprastructuri juridice. Evolutiile legislative nu sunt insa suficiente. Revine profesiei de mediator rolul important de promovare si valorificare a principiilor medierii. Institutia medierii din perspectiva organizarii sale are sansa unei arhitecturi normative neafiliate institutional. Sta asadar exclusiv in interiorul profesiei puterea de a rezona social cu nevoile societatii actuale. Şi tot in interiorul profesiei sta uriasa miza a succesului ori insuccesului acestui proiect institutional”, a precizat Gabriel Tanasescu, secretarul general al Ministerului Justitiei, in cuvantul de deschidere a lucrarilor conferintei.
Pim Albers, consultant superior pe politici, reprezentant al Ministerului Securitatii si al Justitiei, Olanda, a impartasit participantilor la conferinta modul in care este organizata in tara lui profesia de mediator, reliefand totodata principalele motive pentru care partile ar putea alege medierea ca alternativa - pastrarea unei relatii bune cu cealalta parte, faptul ca partile doresc ca procesul sa ramana in mana lor si nu sa-l predea unui judecator, ori faptul ca procedura medierii este mult mai rapida si mai putin costisitoare. Pim Albers a subliniat ca Olanda se numara printre tarile care au o traditie in domeniul medierii, inceputurile acestei profesii fiind in anul 1996, cand a avut loc infiintarea platformei ADR. Referindu-se la Directiva 2008/52/CE asupra medierii transfrontaliere, oficialul olandez a aratat ca scopul acesteia nu este limitat la litigiile transfrontaliere. Elementele principale ale implementarii directivei in legislatia olandeza sunt: scopul directivei medierii, calitatea medierii, forta executorie a acordurilor rezultate din mediere, confidentialitatea medierii, precum si efectele acesteia asupra termenelor de suspendare si de prescriptie. Printre activitatile viitoare in acest domeniu, se preconizeaza un raport politic asupra calitatii medierii si mediatorilor din Olanda, a precizat Pim Albers.
Un alt invitat de marca participant la lucrarile conferintei este doamna Beatrice Blohorn-Brenneur, fost judecator, fondatoare a Asociatiei Europene a Magistratilor pentru Mediere (GEMME), mediatoare a Consiliului Europei, presedintele Conferintei Internationale de Mediere pentru Justitie (CIMJ). Beatrice Brenneur a precizat ca cererea de chemare in judecata este un act violent, deoarece tinde sa constranga „adversarul” care greseste, pe cand medierea domoleste litigiul si ii faciliteaza solutionarea, protejand drepturile juridice intr-un mod eficient. Oficialul a mai aratat ca in Franta, la Grenoble, din 1000 de medieri in conflictele de munca, aproape 80% au ajuns la un acord in trei luni. Nu a existat nici un recurs.
Katalin Barbara Kibedi, fost procuror, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Mediere din Romania, a reliefat faptul ca Romania a fost evidentiata ca exemplu pozitiv in Raportul intocmit pentru Parlamentul European privind analiza modului de implementare a Directivei 2008/52/CE care a instituit obligatii Statelor Membre privind reglementarea si implementarea medierii in solutionarea litigiilor transfrontaliere in materie civila si comerciala, cu sublinierea ca reglementarile se aplica si conflictelor interne. Evidentierea pozitiva a tarii noastre s-a facut in legatura cu trei aspecte, primul fiind de natura organizatorica - privind conceperea Consiliului de Mediere ca organism autonom, de interes public, avand rolul de organizare a activitatii de mediere. Al doilea aspect priveste restituirea taxei de timbru achitata intr-o cauza aflata pe rolul instantei, ca forma de stimulent pentru justitiabili de a utiliza medierea, in timp ce al treilea se refera la reglementarile privind acordul de mediere extrajudiciar, care permite partilor aflate in conflict sa se adreseze mediatorului, anterior sesizarii instantei, cu posibilitatea de a solicita incuviintarea acordului de catre un judecator prin hotarare sau autentificarea acestuia de catre un notar.
La conferinta de deschidere au participat aproximativ 50 de invitati: judecatori, mediatori, reprezentanti ai institutiilor partenere – Asociatia Europeana a Judecatorilor care sprijina medierea – GEMME, Consiliul de Mediere, Ministerul Justitiei din Olanda, Ministerul Justitiei din Bulgaria, Ministerul Justitiei din Republica Moldova, Organizatia MIKK din Germania, ai coordonatorului, Ministerul Justitiei, cat si ai Ambasadei Olandei la Bucuresti.
Organizata de Ministerul Justitiei in perioada 21-22 septembrie 2011, la Bucuresti, in sala de conferinte a Hotelului International, conferinta a putut fi urmarita online pe site-ul Ministerului de Justitie (MJ), www.just.ro Lucrarile din partea a doua a conferintei pot fi, de asemenea, urmarite online, pe site-ul MJ, maine, 22 septembrie, incepand cu ora 9,30, unul dintre subiectele care urmeaza a fi abordate fiind formarea initiala si continua a mediatorilor in conflictele de familie cu caracter transfrontalier.
Informatii de background:
Proiectul „Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere in materie civila” are drept scop sustinerea medierii in cauzele cu elemente de extraneitate prin organizarea a doua conferinte, a cinci ateliere de lucru pentru judecatori, mediatori, reprezentanti ai institutiilor centrale din Statele Membre partenere, prin elaborarea unui ghid de bune practici pentru specialistii in domeniu, precum si prin distribuirea a 50.000 de brosuri de informare catre publicul larg, in scopul explicarii procedurii medierii in cauzele cu elemente de extraneitate.
Proiectul are o durata de implementare de 20 luni si beneficiaza de un buget total de 249.075 Euro, fiind finantat de Comisia Europeana prin Programul Specific „Justitie civila”.