Neindeplinirea de catre agent a obligatiei contractuale de plata intr-un contract de agent
Intr-un contract de agent, neindeplinirea de catre agent a obligatiilor de plata fata de partenerul contractual indreptateste pe acesta din urma sa emita o notificare de reziliere, astfel cum stipuleaza prevederile contractuale. Intrucat conflictul contractual va fi rezolvat prin intermediul Tribunalului arbitral, singura institutie care permite rezolvarea litigiului intr-un timp scurt si in mod absolut confidential penru reclamant, urmeaza ca agentul sa fie obligat la plata facturilor neachitate si emise de partenerul contractual.
Trebuie mentionat faptul ca agentul nu a facut insa dovada restituirii bunurilor primite in custodie pe parcursul executarii contractului, motiv pentru care Tribunalul arbitral urmeaza sa-l oblige pe agent la restituirea respectivelor bunuri sau, in cazul imposibilitatii restituirii acestora in natura, la plata contravalorii acestor bunuri.
In exemplificarea acestei spete, dorim sa va aducem in atentie un caz expus pe larg de Tribunalul Arbitral in Revista Romana de Arbitraj, nr. 2 (aprilie – iunie), conform sentintei arbitrale nr. 92/20.04.2004 – dosar nr. 6/2003. Pentru citirea integrala a articolului descoperiti chiar ACUM Revista Romana de Arbitraj si metodele eficiente de rezolvare a litigiilor propuse de institutia arbitrala – arbitrajul comercial.
“Litigiul priveste o societate comerciala pe actiuni avand sediul in Bucuresti, in calitate de reclamanta- parata, precum si o societate comerciala cu raspundere limitata avand sediul in Galati, in calitate de parata - reclamanta.
Prin actiunea inregistrata la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, reclamanta a chemat in judecata parata pentru ca, prin hotararea care se va pronunta, sa se dispuna:
– constatarea rezilierii de drept a contractului de agent autorizat in temeiul art. 17 pct. 2 lit. a si f, precum si a art. 6 pct. a si c din contract;
– obligarea paratei la plata contravalorii facturilor neachitate, emise de reclamanta in baza contractului; plata contravalorii penalitatilor de intarziere aferente facturilor neachitate, total sau partial, in termenul contractului [...]
In motivarea actiunii, reclamanta a sustinut urmatoarele: Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
a. Contractul de agent autorizat a fost incheiat in noiembrie 2000 pentru o perioada de un an. Valabilitatea respectivului contract a fost prelungita, in mod tacit, pentru noi perioade succesive de un an, intrucat niciuna din parti nu l-a denuntat cu trei luni inainte de expirarea perioadei initiale, astfel cum se prevede art. 17 din contract.
b. Posibilitatea rezilierii contractului inainte de incheierea termenului prin simpla notificare scrisa din partea reclamantei, in ipoteza in care agentul autorizat nu isi indeplineste oricare din obligatiile sale contractuale, este prevazuta expres de art. 17 pct. 2 si art. 6 pct. 1 lit. c din contract, clauze care au semnificatia unui pact comisoriu expres. In aprilie 2004, reclamanta a facut cunoscuta paratei [...]
c. Produsele livrate de reclamanta pe baza comenzilor paratei trebuiau achitate in 25 zile calendaristice de la data facturarii (pentru comenzile al caror plafon era de 2000 USD), iar sumele care depaseau acest plafon trebuiau achitate in avans, orice intarziere in efectuarea acestor plati fiind sanctionata cu o penalitate de 0,5% pe zi de intarziere, calculata la valoarea facturii neachitate, conform art. 6 pct. 2 lit. f alin. ultim din contract si anexa 6 a acestuia. [...]”
CLIC AICI pentru a afla cum puteti intra si dvs. in posesia nr. 2 (aprilie-iunie) sau a colectiei 2007-2008 din Revista Romana de Arbitraj.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri