Regulamentul (UE) NR. 651/2012 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2012 privind emiterea de monede euro a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 201 din data de 27 iulie 2012
Parlamentul European si Consiliul European
avand in vedere Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, in special articolul 133, avand in vedere propunerea Comisiei Europene, dupa transmiterea proiectului de act legislativ catre parlamentele
nationale, avand in vedere avizul Bancii Centrale Europene indice 1, hotarand in conformitate cu procedura legislativa ordinara indice 2, intrucat:
(1) Concluziile Consiliului din 23 noiembrie 1998 si din 5 noiembrie 2002 privind monedele euro destinate colectionarii, Recomandarea 2009/23/CE a Comisiei din 19 decembrie 2008 privind orientarile comune pentru fetele nationale ale monedelor euro si emiterea de monede euro destinate circulatiei indice 3, aprobata prin concluziile Consiliului din 10 februarie 2009, si Recomandarea 2010/191/UE a Comisiei din 22 martie 2010 privind domeniul de aplicare si efectele statutului de mijloc legal de plata al bancnotelor si monedelor euro indice 4 recomanda practici privind emiterea de monede euro destinate circulatiei, inclusiv de monede euro comemorative, consultarea anterioara distrugerii monedelor euro proprii circulatiei si utilizarea monedelor euro de colectie.
(2) Lipsa dispozitiilor obligatorii privind emiterea de monede euro poate avea ca efect existenta unor practici diferite de la un stat membru la altul si nu creeaza un cadru suficient de integrat pentru moneda unica. Prin urmare, in interesul transparentei si al securitatii juridice, este necesar sa se introduca norme obligatorii privind emiterea de monede euro.
(3) In conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 974/98 al Consiliului din 3 mai 1998 privind introducerea euro indice 5, monedele denominate in euro si centi, care respecta valorile nominale si specificatiile tehnice stabilite de Consiliu, au statut de mijloc legal de plata in toate statele membre participante a caror moneda este euro. Valorile nominale si specificatiile tehnice ale acestora sunt stabilite in Regulamentul (CE) nr. 975/98 al Consiliului din 3 mai 1998 privind valorile nominale si specificatiile tehnice ale monedelor euro ce urmeaza sa intre in circulatie indice 6.
Regulamentul intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in JOUE.
Cuprinsul integral al reglementarii il gasiti
AICI
Sursa JOUE
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<