In Monitorul Oficial din data de 10 aprilie 2018 a fost publicata Legea nr. 86/2018 ce modifica modul in care poate fi exercitata activitatea desfasurata de zilieri. Aceasta lege introduce cateva domenii de activitate in care poate fi utilizata munca zilierilor, insa mai contine si alte schimbari esentiale.
Citeste ce modificari au fost introduse in ceea ce priveste activitatea zilierilor!
Pana in prezent niciun zilier nu putea presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. Dar Legea nr. 86/2018 aduce o schimbare in ceea ce priveste aceasta regula. Vor exista anumite exceptii, dupa cum urmeaza:
Extinderea posibilitatii de a presta activitate pentru acelasi beneficiar pe o perioada de maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic si in cazul zilierilor din domeniul viticol.
Prin urmare, zilierii care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol pot presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada de maxim 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. In continuare, pentru celelalte activitati prevazute de Legea 52, niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Va recomandam
Teste de Evaluare Nationala clasa a II-a - Comunicare in limba romana - scris si citit
In acest moment, lucrarea 'Teste de Evaluare Nationala clasa a II-a - Comunicare in limba romana - scris si citit' este in curs de retiparire. Cu acordul dvs., va expediem produsul cu prioritate, de indata ce ajunge la noi. Culegere cu teste rezolvate si explicate cap-coada! Pentru intelegere, asimilare si fixare rapida si eficienta a...
De asemenea, este important de mentionat ca acest act normativ introduce un capitol distinct referitor la reglementarea activitatii de intermediere intre cererea si oferta de munca ziliera, potrivit manager.ro.
Agentiile de intermediere intre cererea si oferta de munca ziliera pot fi urmatoarele:
a) Societati infiintate pe teritoriul Romaniei in conditiile Legii societatilor nr. 31/1990 care au ca obiect de activitate Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca – cod CAEN 7810;
b) Societati infiintate in alte state membre ale Uniunii Europene sau in Spatiul Economic European , in baza legislatiei statului de origine, care au fost supuse sau nu, dupa caz, unei conditii de acreditare sau autorizare pentru prestarea de servicii de intermediere a muncii in statul respectiv si care se stabilesc cu caracter permanent in Romania, in conditiile Legii 31/1990, sau presteaza transfrontalier astfel de servicii pe teritoriul Romaniei, cu caracter temporar sau ocazional.
Zilierii care ocupa un loc de munca prin intermedierea realizata de o agentie acreditata pot presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada de maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Penal aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea noile Pedepse, Categoriile de Infractiuni + Codul Penal actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre Aplicarea legii penale si Cauzele care modifica executarea pedepsei.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<ARTICOLE SIMILARE