Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania saluta publicarea de catre Comisia Europeana a Raportului privind progresele inregistrate de Romania in domeniul Justitiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Ca parte a sistemului national de administrare a Justitiei, in componenta ei preventiva, notarii publici vor continua sa sprijine eforturile Statului roman pentru atingerea obiectivului de incheiere a monitorizarii cat mai curand posibil.
Uniunea Notarilor constata importanta acordata de Comisia Europeana in raportul sau, implementarii complete a noului Cod civil si sunt pregatiti sa trateze aceasta recomandare cu maxima responsabilitate. In acest scop, Uniunea Nationala desfasoara deja un amplu program de pregatire a notarilor, sub egida Institutului Notarial Roman, program care beneficiaza de contributia unor prestigiosi specialisti din domeniul academic si juridic din Romania si din strainatate. Comisia se refera in recomandarile sale la alocarea de resurse din partea statului pentru instruirea si formarea personalului. Ca functie de interes public imperativ, investita cu exercitiul autoritatii publice de catre Statul roman, Notariatul vine in intampinarea acestei recomandari prin eforturi si resurse proprii, intensificand formarea membrilor profesiei si a angajatilor birourilor notarial pentru aplicarea eficienta a noilor prevederi ale legii civile. Mai mult, Notariatul roman lucreaza in prezent in mod prioritar la realizarea unui ghid de aplicare a noului Cod civil pentru toate aspectele sale in care membrii profesiei noastre detin competente. Acest ghid va fi disponibil inainte de 1 octombrie, momentul intrarii in vigoare a Codului civil si el echivaleaza cu un plan de implementare a Codului pentru notarii romani, in acord cu recomandarile Comisiei Europene.
Profesia notariala este deplin constienta de importanta responsabilitatilor ce-i revin prin apartenenta sa la „Contractul social”, intarita prin noul Cod civil. Noile competente in materia dreptului familiei (conventii matrimoniale, constatarea divorturilor, etc.), cele conferite in scopul degrevarii instantelor judecatoresti prin intermediul controlului de legalitate al vointei partilor si a actului autentic notarial, alimentarea si detinerea unor registre de importanta nationala, constituie impreuna cateva exemple de domenii in care notarii Romaniei vor contribui la consolidarea reformei Justitiei si a primatului Dreptului in tara noastra, in concordanta cu prioritatile europene ale Guvernului si cu criteriile Uniunii Europene.
In plan european, notarii Romaniei contribuie la sporirea sigurantei juridice si a respectului interesului public in raporturile juridice intre particulari, atunci cand acestea depasesc granitele nationale, muncind alaturi de notariatele europene la consolidarea Spatiului european de Libertate, Siguranta si Justitie. Prin contributia la formarea si implementarea legislatiei comunitare in domeniile noastre de competenta, prin cooperarea consolidata cu notariatele din statele membre UE, prin participarea de ani buni la proiecte de talie continentala in folosul cetatenilor, toate incurajate si sprijinite de Comisia Europeana, notarii romani sunt angajati in rezolvarea cazurilor cu implicatii transfrontaliere, tot mai multe in conditiile mobilitatii accentuate a cetatenilor romani in Europa.
Din cele mai vechi timpuri, in cultura europeana Justitia si Prudentia sunt deseori intelese si infatisate impreuna. Fie ca zeitati in antichitatea greco-romana, fie ca intruchipare a unor virtuti in epocile istorice ulterioare. Cele doua valori pe care se sprijina societatea europeana moderna sunt la nivelul constiintei colective interdependente. Legatura intre ele este realizata in sistemele de drept civil continental de catre functia notariala. Notarii publici romani sunt pe deplin constienti de acest rol fundamental pe care il au pentru bunul mers al societatii. De aceea, raportul Comisiei Europene constituie pentru notariatul roman, conectat in permanenta la evolutiile de la Bruxelles, un prilej de reafirmare a sprijinului pentru eforturile Statului in domeniul Justitiei si de punere la dispozitia acestuia a tuturor resurselor de expertiza si competenta profesionala de care dispunem, pentru aportul, prin preventie, la siguranta juridica a cetatenilor, a familiilor si a companiilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<