Pe site-ul Uniunii Notarilor Publici din Romania a fost publicata forma finala a proiectului Codului Deontologic al Notarilor Publici din Romania.
"Precizam ca membrii Comisiei pentru Codul Deontologic au analizat toate amendamentele depuse de colegii notari, iar o mare parte dintre acestea au fost incluse in proiectul final al Codului Deontologic.", se precizeaza in cadrul anuntului dat publicitatii pe UniuneaNotarilor.ro.
In ceea ce priveste amendamentele respinse de comisie, notarii publici care nu isi gasesc amendamentele ca fiind admise in textul final al Codului Deontologic pot solicita motivarea respingerii acestora la Uniune.
Conform actului final, se stabileste faptul ca in textul Codului deontologic al notarilor se stabilesc principiile de baza ale eticii profesionale a notarilor, standardele de conduita morala si etica dupa care notarii se vor ghida in relatiile cu autoritatile de stat, cu persoanele fizice si juridice, cu ceilalti colegi, cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Camerele Notarilor Publici, precum si cu entitatile acestora.
Codul deontologic este menit sa garanteze buna indeplinire de catre notarul public a misiunii sale.
Orice persoana fizica sau juridica de drept privat sau de drept public are dreptul de a-si alege in mod liber notarul: clientela unui notar este formata din persoanele care, in mod voluntar, ii solicita acestuia consilierea, opinia, serviciile sau ii incredinteaza acestuia redactarea actelor sau instrumentarea procedurilor dorite.
Buna reputatie a notarului public consta in respectarea continua a normelor de morala si deontologie.
Obiectivul Codului este de stabilire a standardelor de conduita etica in procesul de desfasurare a activitatii profesionale, de a spor increderea statului si a publicului in institutia notarului, de a proteja prestigiul si autoritatea profesiei de notar.
Conform Codului Deontologic al Notarilor, activitatea notariala se intemeiaza pe echidistanta, impartialitate si independenta profesionala.
Notarul public este obligat sa consilieze beneficiarii serviciului notarial, in mod corect, dezinteresat si nepartinitor, cu privire la consecintele si efectele actului notarial sau procedurii notariale solicitate.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Cartea verde a contabilitatii
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Conform art. 9 din Codul Deontologic al Notarilor, notarul este obligat sa cunoasca legislatia aplicabila actelor sau procedurilor instrumentate, opiniile si deciziile organelor profesionale, precum si sa fie la curent cu doctrina si jurisprudenta relevanta. Notarul este raspunzator sa asigure perfectionarea continua a angajatilor biroului notarial.
Forma finala a proiectului Codului Deontologic.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE