"De la 1 ianuarie 2016 intra in vigoare Legea nr.227/2015, noul Cod fiscal al Romaniei, un act normativ de o importanta extraordinara, dat fiind ca prevederile sale privesc pe absolut oricine: intreprinzatori, angajati, dar si liber-profesionisti, someri, pensionari sau, pur si simplu, proprietari ai unor bunuri.
Si tocmai pentru ca prevederile sale privesc pe absolut oricine,
Codul fiscal este prin definitie un document foarte complex si foarte
stufos, care trebuie sa reglementeze absolut toate situatiile ce pot aparea, legate de taxe si impozite.", precizeaza specialistii din domeniu.
Ei ne propun cea mai simpla solutie: sa avem in permanenta la indemana textul noului Cod fiscal, in format tiparit, sub forma de biblioraft.
Lucrarea Noul Cod fiscal 2016 va furnizeaza la orice ora informatii sigure despre:
cota impozitului pe dividende
modul de calcul al cheltuielilor de protocol deductibile
cheltuielile cu sponsorizarea
deducerea ajustarilor pentru deprecierea creantelor
dobanzile/majorarile de intarziere
cheltuielile deductibile
scutirea de impozit a profitului reinvestit
veniturile neimpozabile
evitarea dublei impuneri
impozitarea cu 1% a microintreprinderilor
eliminarea avantajelor sub forma utilizarii in scop personal a autovehiculelor
majorarea sumelor acordate sub forma de deducere personala
majorarea plafonului neimpozabil in cazul veniturilor din pensii
contributiile sociale in cazul tichetelor cadou
stabilirea bazei lunare de calcul in cazul veniturilor din activitati independente
CASS-urile pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala
introducerea taxarii inverse pentru anumite bunuri
modificarile TVA-ului
eliminarea taxei hoteliere
scutirea de la plata impozitului pe mijloacele de transport a anumitor vehicule
indexarea impozitelor si taxelor locale cu rata inflatiei
etc.
Detalii mai multe va sunt oferite aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<