Recent, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost publicat un nou model al mandatului de aducere, realizat conform
noului Cod de Procedura Penala.
Mandatul este folosit in vederea aducerii in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata a persoanelor care, desi citae, nu s-au prezentat in fata organului de urmarire penala.
Mandatul se va folosi pentru persoanele care nu s-au prezentat in mod nejustificat iar ascultarea sau prezenta lor a fost necesara, conform reglementarilor in materia penala.
Mandatul de aducere trebuie sa fie emis de o instanta si sa fie semnat de presedintele acesteia, conform modelului publicat pe site-ul CSM.
Documentul trebuie sa cuprinde urmatoarele elemente obligatorii:
- denumirea instantei;
- data, ora si locul emiterii;
- numele, prenumele si calitatea persoanei care a emis mandatul de aducere;
- scopul pentru care a fost emis;
- numele persoanei care urmeaza a fi adusa cu mandat si adresa unde locuieste; in cazul suspectului sau inculpatului, mandatul de aducere trebuie sa mentioneze infractiunea care constituie obiectul urmaririi penale;
- indicarea temeiului si motivarea necesitatii emiterii mandatului de aducere;
- mentiunea ca mandatul de aducere poate fi folosit o singura data.
"In cazul in care pentru executarea mandatului de aducere, este necesara patrunderea fara consimtamant intr-un domiciliu sau sediu, in cursul urmaririi penale, mandatul de aducere poate fi dispus, la cererea motivata a procurorului, de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul", se arata in
NCPP.
NCPP mai prevede faptul ca termenul maxim pentru care persoana adusa cu mandat va ramane la dispozitia organului judiciar este de 8 ore. Persoanele aduse cu mandat vor ramane la dispozitia organului judiciar doar pe durata impusa de audiere sau de indeplinirea actului procesul in care a fost necesara prezenta lor, dar nu mai mult de 8 ore. Exceptie de la aceasta situatie se face in cazul in care persoanele sunt retinute sau arestate preventiv.
Amintim ca CSM a publicat recent 3 ghiduri practice privind modelele de acte procedurale in materie civila si in materie penala corespunzatoare noilor coduri:
- Ghidul practic pentru actele de procedura din instante,
- Ghidul practic pentru actele de procedura de la parchet,
- Ghidul practic pentru actele de procedura in materie civila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<