Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea a gazduit in zilele de 7 si 8 iulie 2011 un Seminar regional de pregatire profesionala privind implementarea noilor dispozitii ale Codului penal si Codului de procedura penala, care urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului 2012.
Seminarul se inscrie pe linia intalnirilor regionale organizate de Ministerul Public avand ca tema ”Unificarea practicii judiciare in materia criminalisticii. Criminalistica, prezent si perspective. Metode investigative. Aplicare si interpretare unitara in raport cu dispozitiile actuale si cele din noile coduri penal si de procedura penala”.
Evenimentul a beneficiat de prezenta doamnei Laura Codruta Kovesi, Procuror General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de moderator al dezbaterilor, a doamnei judecator Aida Popa, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si a domnului prof. univ. dr. Toader Tudorel, judecator la Curtea Constitutionala.
La lucrarile seminarului au participat judecatori din cadrul Tribunalului Vrancea si Judecatoriei Focsani, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, Parchetului de pe langa Tribunalul Galati, Parchetului de pe langa Tribunalul Braila, procurori ai unitatilor de parchet din judetul Vrancea, ofiteri din cadrul Inspectoratului de Politie Vrancea si reprezentanti ai Directiei Juridice din cadrul Serviciului Roman de Informatii.
Doamna judecator Aida Popa, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a prezentat tema “Reglementarea arestarii preventive in Noul cod de procedura penala” si domnul prof. univ. dr. Toader Tudorel a supus dezbaterii lucrarea “Previzibilitate si predictibilitate in reglementarea Noului cod penal”.
La randul sau domnul Valentin Horia Selaru, procuror sef Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a prezentat “Investigarea infractiunilor din perspectiva noului Cod de procedura penala” iar domnul chestor Tiru Gabriel - Directorul Institutului National de Criminalistica, a expus “Criminalistica, prezent si perspective. Expertizele efectuate de Institutul National de Criminalistica”. De asemenea, reprezentantii Serviciului Roman de Informatii au prezentat lucrarea “Conditiile si cauzele de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicatiilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloace electronice de comunicare. Expertiza vocii”.
Discutiile purtate de participanti au vizat clarificarea unor institutii de drept penal si de procedura penala, asigurarea celeritatii judecarii proceselor si a unificarii practicii judiciare, atat prin prisma dispozitiilor legale actuale, cat si in perspectiva aplicarii dispozitiilor din noile coduri penal si de procedura penala. De asemenea, au fost aprofundate metodele si modalitatile de cooperare interinstitutionala necesare obtinerii unor rezultate pozitive in domeniile enuntate.
Evenimentul a fost organizat de Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea in sala de conferinte a Hotelului DAMATIS din localitatea Lepsa, judetul Vrancea si se inscrie pe linia prioritatilor stabilite pentru justitie in anul 2011.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<