Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Barbat, condamnat la inchisoare pentru ca a cumparat jocuri folosind cardul unui prieten

Barbat, condamnat la inchisoare pentru ca a cumparat jocuri folosind cardul unui prieten
Un barbat a fost condamnat de Judecatoria Ludus la inchisoare cu suspendare pentru ca a cumparat jocuri pentru telefonul mobil folosind cardul unui prieten. A efectuat 98 de tranzactii.

Barbatul a fost gasit vinovat pentru efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, actiune pedepsita de Codul penal la art. 250, alin. (1) prin aplicarea art. 35 din acelasi act. 

Acesta a cheltuit un total de 8.998 de lei din contul prietenului sau, insa nu i-a spus. Cei doi se aflau la munca in strainatate, iar pagubitul si-a dat seama ca ii lipseste o suma consistenta de bani de-abia dupa ce a ajuns in Romania si a constatat ca nu mai are suma stransa in cont.

Tranzactiile efectuate fara cunostinta posesorului cardului s-au desfasurat din februarie pana in mai, cand cei doi n-au mai locuit impreuna.

Fiind audiata, persoana vatamata A. A. A. a declarat ca in perioada decembrie 2016 – aprilie 2017, a muncit in Anglia, fiind angajatul unei societati din Cluj Napoca. Pe perioada cand se afla la munca in Anglia, era platit cu aproximativ 5000-6000 lei, lunar. Dupa ce a revenit in tara, a retras aproximativ 7000 lei, din contul deschis pe numele lui la Banca Comerciala Romana. In data de 20.05.2017, a dorit sa retraga o alta suma de bani, iar cu aceasta ocazie, a constatat ca ii lipsesc bani, din cont. La data de 22.05.2017, s-a deplasat la sucursala Bancii Comerciale Romane unde reprezentantul acestei institutii i-a pus la dispozitie extrasul de cont pentru perioada 27.10.2016 – 22.05.2017. Dupa ce a analizat extrasul de cont, persoana vatamata A. A. A. a constatat ca au fost efectuate mai multe tranzactii online, catre diferiti comercianti din strainatate. Aceste tranzactii au fost efectuate pentru achizitionarea unor jocuri online sau pentru achizitionarea unor facilitati in astfel de jocuri. Tot cu ocazia audierilor, persoana vatamata A. A. A. declara ca il banuieste pe un coleg de munca, B. B., cu care a fost cazat in camera cand se afla la munca in Anglia, si pe care l-a vazut jucand jocuri online, folosind telefonul mobil.

Situatia a putut fi deslusita rapid, intrucat persoana suspectata a recunoscut fapta. Partea vatamata a aratat la audieri ca,prin intermediul aplicatiei messenger al retelei de socializare Facebook, a fost contactat de catre inculpatul B. B. B. care l-a intrebat daca pot sa ajunga la o intelegere cu privire la banii de pe card. Cu aceasta ocazie, inculpatul B. B. B. l-a intrebat despre ce suma este vorba, persoana vatamata A. A. A. comunicandu-i ca este vorba despre suma de 13.000 lei. Inculpatul B. B. B. i-a comunicat ca ii va restitui suma precizata dar ca nu poate sa-i dea toti banii odata ci ii va restitui in mai multe transe. Cu ocazia consemnarii declaratiei, persoana vatamata A. A. A. a depus la dosar mai multe file care contin conversatia purtata cu inculpatul B. B. B., prin intermediul aplicatiei messenger al retelei de socializare Facebook.

Faptasul a fost adus la audiere, unde a recunoscut ca a utilizat in mod fraudulos datele cardului persoanei vatamate. Simultan, a aratat ca incearca sa-si indrepte greseala. A aratat procurorilor ca deja a inapoi 2.000 de lei.

Anularea tranzactiilor de catre banca nu a fost posibila, intrucat notificarea a fost facuta prea tarziu pentru ca banii sa fie recuperati.

Analizand probele administrate in cauza instanta retine urmatoarea stare de fapt: in perioada 27.02.2017 – 10.05.2017, inculpatul B. B. B., utilizand fara drept datele cardului bancar cu numarul 4493 91XX XXXX 2336, atasat contului administrat de Banca Comerciala Romana, deschis pe numele persoanei vatamate A. A. A., a efectuat un numar de 98 (nouazeci si opt) tranzactii financiare frauduloase in valoare de 8.998,24 lei, prin intermediul serviciului de internet.

Analizand latura obiectiva a infractiunii prevazute de art. art. 250, alin. 1 Cod penal, instanta retine ca elementul material consta in actiunea de utilizare fara drept ale datelor cardului bancar apartinand unei alte persoane prin efectuarea unui numar de 89 tranzactii financiare frauduloase. Actiunea inculpatului, realizeaza elementul material al infractiunii prevazute de art. 250, alin. 1 Cod penal, urmarea imediata constand in atingerea adusa relatiilor sociale ocrotita penalmente de acest text legal. Legatura de cauzalitate dintre elementul material si urmarea imediata rezulta in cauza din materialitatea faptei.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a actionat cu vinovatie in modalitatea intentiei directe, conform dispozitiilor art. 16 alin. (3) lit. a) C. pen., intrucat inculpatul a prevazut rezultatul faptei sale si a urmarit producerea lui prin savarsirea faptei.

La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 74 C. pen., respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.

Fapta a fost savarsita prin utilizare fara drept ale datelor cardului bancar apartinand unei alte persoane intr-un numar de 89 tranzactii financiare frauduloase.

Inculpatul, in varsta de 27 de ani, este angajat , nu este casatorit, si nu are antecedente penale.

Conduita dupa prezentarea inculpatului la politie a fost corespunzatoare acesta recunoscand savarsirea faptei si achitand pana in prezent suma de suma de 2500 lei aasa dupa cum rezulta din inscrisurile chitante aflate la filelel 28-31 dosar.

Instanta in cauza va retine si aplicare dispozitiilor art. 396 alin 10 Cod procedura penala raportat la art. 375 alin.1 Cod de procedura penala privind recunoasterea faptei de catre inculpat avand in vedere ca acesta a recunoscut savarsirea faptei.

Fata de aceste considerente, in baza art.396 alin.2 Cod procedura penala, raportat la art. art. 250, alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 35 din Codul Penal, a art.396 alin.10 raportat la art. 375 alin.1 Noul Cod de procedura penala va condamna pe inculpatul B. B. B., la pedeapsa de an si 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de „efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos”.

In ceea ce priveste individualizarea executarii pedepsei ce se va aplica inculpatului, avand in vedere ca pedeapsa aplicata este mai mica de 3 ani, tinand cont de faptul ca acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, si-a manifestat acordul de a presta o munca in folosul comunitatii si de faptul ca in trecut inculpatul a avut o conduita de conformare la normele de drept penal, instanta apreciaza ca scopul coercitiv si de prevenire a savarsirii de noi infractiuni de catre inculpat poate fi atins, chiar si fara privarea de libertate a acestuia insa este necesara supravegherea conduitei sale.

Instanta apreciaza ca atat cuantumul pedepsei stabilite cat si modalitatea de executare, fara privare de libertate, sunt corespunzatoare gradului de pericol social al faptei, periculozitatii inculpatului si pot contribui la reeducarea si insertia sociala a acestuia.

Pentru considerentele aratate anterior in temeiul art. 91 alin.1 Cod penal, instanta va dispune suspendarea executarii pedepsei de an si 4 luni inchisoare sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, stabilit conform art. 92 alin.1 Cod penal.

In temeiul art. 93 alin.1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, obliga inculpatul sa respecte urmatoare masuri de supraveghere:
a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Cluj, la datele stabilite de aceasta institutie;
b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
d) sa comunice schimbarea locului de munca;
e) sa comunice informatii si documente de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.

In baza art. 93 alin. (2) lit. d) C. pen., va impune condamnatului sa execute urmatoarea obligatie: sa nu paraseasca teritoriul Romanieie fara acordul instantei

In temeiul art. 93 alin.3 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului obligatia de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul Primariei comunei Caseiu sau orasului D__ jud Cluj, alegerea urmand a fi facuta de Serviciul de probatiune, pe o perioada de 60 de zile, in conditiile art.57 din Legea nr. 253/2013.

In baza art. 94 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevazute in art. 93 alin.1 lit.c) – e) se comunica Serviciului de probatiune Cluj.

In baza art. 96 alin. 1, 2 si 4 Cod penal, atrage atentia inculpatului ca, in cazul in care nu respecta, cu rea-credinta, masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse sau stabilite de lege, precum si in cazul in care, pe parcursul termenului de supraveghere, savarseste o noua infractiune, descoperita pana la implinirea termenului si pentru care s-a aplicat pedeapsa inchisorii, chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei in penitenciar.

In ceea ce priveste latura civila a cauzei este de precizat ca in cauza sunt intrunite toate conditiile pentru angajarea raspunderii civile delictuale pentru fapta savarsita de ti respectiv existenta unui prejudiciu, existenta unei fapte ilicite, existenta raportului de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, si existenta vinovatiei inculpatilor care au cauzat prejudiciul in vederea repararii prejudiciilor suferite de partile civile.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 18 Februarie 2021
Votati articolul "Barbat, condamnat la inchisoare pentru ca a cumparat jocuri folosind cardul unui prieten":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre cumparat jocuri
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016