In cazul nerespectarii conditiilor de forma ale procesului verbal ce sunt sanctionate in mod expres cu nulitatea prin dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, contestatorul nu trebuie sa dovedesca in fata instantei de judecata faptul ca a suferit o vatamare pentru a obtine anularea procesului verbal si implicit exonerarea de plata amenzii contraventionale aplicate. Vatamarea suferita de contravenient prin incalcarea prevederilor legale sanctionate in mod expres cu nulitatea se presupune in acest caz, astfel incat acesta va trebui sa probeze in fata instantei de judecata doar nerespectarea conditiilor imperative de forma ale procesului verbal.
Conditiile de forma imperative la intocmirea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, a caror nerespectare atrage nulitatea expresa a acestui document in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, sunt urmatoarele:
- neconsemnarea de catre inspectorul de munca a obiectiunilor facute de contravenient cu privire la continutul procesului verbal in cadrul rubricii “alte mentiuni“;
- lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator;
- numele si prenumele contravenientului persoana fizica;
- lipsa denumirii si a sediului contravenientului persoana juridica,
- lipsa mentiunilor privind fapta savarsita si data comiterii acesteia;
- lipsa semnaturii agentului constatator.
ATENTIE!
Nerespectarea conditiilor de forma ce atrage nulitatea expresa a procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei se constata si din oficiu de catre instanta de judecata investita sa analizeze legalitatea si/sau temeinicia procesului verbal.
Autor: Gabriela Dita, Consilier Juridic
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<